Патријарх Порфирије: Осетио сам страх у Загребу; било је безумље

Танјуг
Патријарх Порфирије: Осетио сам страх у Загребу; било је безумље

Истакао је да је он био пријатељ православних Срба и свих људи Загреба, али и његов лични пријатељ.

“Без улажења у политику, јер то нам није својствено, а и не разумемо се у то, дужни смо да кажемо да је он био пријатељ православних Срба и свих људи града Загреба и шире од тога, али и мој лични пријатељ. Молим се Богу за покој његове душе. Нека му Господ подари Царство небеско и живот вечни”, рекао је Порфирије на крају прве литургије у Загребу од када је постао српски патријарх.

Он је у проповеди говорио о свом доласку на трон загребачко-љубљанских митрополита 2014. године и казао да је када је дошао у Загреб осjећао страх, јер је дошао у непознату земљу и простор, у времену којем је, како је рекао, “непосредно претходило безумље”, преноси Хина.

“Нека нам Господ због таквих заблуда свима опрости. Христ је наше огледало, наша мера, наш критеријум. Он је и смисао нашег постојања. Дубоко знам, а научио сам се томе и од вас да Црква Христова постоји не да би делила, не да би стварала конфронтације, него да би сабирала у Христу”, рекао је патријарх.

Додао је да је долазећи у Загреб био оптерећен и разним информацијама које су долазиле споља, а можда и личним предрасудама.

“Али, тада сам искрено рекао: ја сам Србин и волим свој народ, али изнад тога и пре тога јесам, а још више желим да будем Христов, да будем хришћанин, а то значи да чујем његову реч - ''Да сви једно буду''. Тада сам рекао да ћу се трудити да свакога дана све више волим све народе, јер знам да ће ме Господ по томе оцењивати”, навео је Порфирије.

Патријарх је рекао да је “доживео љубав на сваком кораку, пре свега, наравно, од православних верника Срба, али ништа мање и од других, који су га непрестано разоружавали и ослобађали како онога што је слушао споља, тако и онога што је изнутра можда као предрасуда долазило”.

Рекао је да због свега тога осjећа дужност да макар сваког дана каже по једно Господе помилуј “за православне Србе у Хрватској и за све људе у Хрватској, са жељом да Христов мир, Христова љубав буду садржаји живота свих људи”.

Порфирије је додао да ће остати администратор Епархије загребачко-љубљанске онолико колико то буде воља Светог архијерејског сабора и да ће највише бити у Београду, али да ће долазити и у Загреб.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана