Патријарх Павле добија музеј у Хрватској, а у плану је и изградња "малог Призрена"

Agencije
Патријарх Павле добија музеј у Хрватској, а у плану је и изградња "малог Призрена"

Црква у родном селу патријарха Павла у Славонији била је срушена 1991. године, а сада је обновљена и биће освештана 16. новембра. Црква Светих апостола Петра и Павла у славонском селу Кућанци, код Доњег Михољца у Хрватској подигнута је из темеља јер је минирана и била потпуно уништена за вријеме рата.

Освештање новоиздрађеног храма најављено је за 16. новембар и тада ће бити обиљежено 800 година аутокефалности Српске православне цркве, а долазак је потврдио и српски патријарх Иринеј и још 12 архијереја.

На родном плацу некадашњег српског патријарха Павла биће изграђена кућа и то иста онаква у каквој је он рођен. Ту се већ налази једна кућа и она ће бити претворена у музеј поред кога ће се налазити конак и мала црква посвећена преминулом патријарху Павлу.

Обнова цркве трајала је 10 година, а за освећење је изабран празник Ђурђице 16. новембра, дан након што се српски патријарх упокојио 2009. године. Кућа у којој је рођен више не постоји, а привредник Милија Костић који је купио имање одлучио је да га поклони Српској православној цркви. Уз помоћ старих фотографија и сјећања мјештана биће изграђена идентична кућа у којој је тада живео патријарх Павле.

Идеја је да пространо имање искористе како би направили мали Призрен јер је патријарх павле најдуже био у Призрену и да се ту налазе родна кућа, црквица, конак за пријем деце из целог света и парк. Ово мјесто су некада насељавали углавном Срби, али је данас мјесто пусто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана