Патријарх Иринеј: Жива је наша вера

Срна
Патријарх Иринеј: Жива је наша вера

Подгорица - Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да је дводневни скуп у манастиру Подластва у Грбљу велико охрабрење за цијело српство и поручио да је жива православна вјера у Црној Гори.

Патријарх Иринеј је у обраћању на свечаној академији истакао да је скуп у манастиру Подластва велико охрабрење јер влада мишљење да је умрла вјера у Црној Гори.

“Жива је наша вера! Ово данас што видим, ове цркве што су окитиле просторе, оживљено свештенство, то је чудо Божије и једно велико охрабрење”, поручио је патријарх Иринеј.

Истакавши да све што је вијековима сијано на овим просторима не може да се уништи ни декретом, ни одлуком људи јер је то облачак који ће се разићи, српски патријарх је нагласио да оно што Бог благослови, то човјек не може уништити.

Српски патријарх је поручио да се треба вратити Богу, Цркви, истини и вјери предака јер је то једини пут.

“Славимо осам векова аутокефалности и 15 векова ове цркве. Нека је благословен овај дан и сви који сте присутни, да манифестујемо нашу веру и духовни живот који нас је толико подигао, да се вратимо истини и неће нас Бог оставити”, рекао је патријарх српски Иринеј.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је вјерни народ у Црној Гори са великом љубављу дочекао Његову светост патријарха српског Иринеја јер је његов долазак велики дар Божији.

“Овдје је долазио и Свети Сава, па редом сви патријарси су долазили у ову садашњу Црну гору и древну Боку которску, до Светог Петра, па до Петра Другог Тајновидца”, рекао је митрополит Амфилохије на почетку свечане академије у манастиру Подластва у Грбљу поводом обиљежавања осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ и светосавља у Црној Гори и Боки которској.

Предсједник општине Будва Марко Царевић позвао је патријарха Иринеја да води српски народ кроз тешка искушења кроз која пролази.

“Ваша светости у име цијелог Грбља са посебном чашћу и радошћу, желим да вас поздравим и пожелим добродошлицу у свету земљу, Светог цара Лазара Грбаљског и косовског”, рекао је Царевић.

Након почетног обраћања, почео је богат културно-црквени програм.

Ово је послије пуних 27 година први долазак поглавара СПЦ у Боку и Будву, јер је посљедњи пут ове крајеве посјетио 1992. године тадашњи патријарх Павле.

Патријарх Иринеј данас је допутовао на тиватски аеродром, у пратњи епископа милешевског Атанасија и још осам епископа СПЦ, а потом се упутио ка манастиру Подластва, гдје је у 18.00 часова одржана вечерња служба са свечаним дочеком, а потом почела свечана академија.

Организациони одбор, на чијем се челу налази митрополит Амфилохије, организовао је дводневну свечаност поводом 1.500 година постојања Манастира Рођења Пресвете Богородице и 800 година самосталности СПЦ.

У одбору су и предсједник општине Будва Марко Царевић, градски менаџер Мило Божовић, те архијерејски намјесник бококоторски Момчило Кривокапић, као и грбаљски привредници.

Патријарх Иринеј сутра ће у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију са освештањем Параклиса Светог кнеза Лазара и манастирских конака, а у подне је предвиђена трпеза љубави за 2.000 људи и пригодан културно-умјетнички програм.

Очекује се долазак неколико хиљада вјерника, а организатори најављују да ће то бити највећим скуп српског народа у овом вијеку.

За обнову манастира и одржавање манифестације Организациони одбор је прикупио више од 90.000 евра, а готово свако будванско јавно предузеће и установа, којим управља општина, донирало је новац на позив предсједника општине Будва Марка Царевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана