Парламентарци критиковали однос Хрватске према мигрантима

Срна
Парламентарци критиковали однос Хрватске према мигрантима

БРИСЕЛ - Један број чланова Европског парламента данас је оштро критиковао однос Хрватске према мигрантима на граници са БиХ и назвао га срамотним.

Парламентарци су истакли да хрватска полиција крши права миграната, а срамотним су назвали враћање миграната у БиХ уз употребу силе.

У расправи о хуманитарној ситуацији избјеглица и миграната на спољним границама ЕУ, више посланика Европског парламента је напоменуло да ЕУ мора спровести истрагу и зауставити такво поступање хрватске граничне полиције.

Углавном је ријеч о посланицима лијевих и странака центра. Португалка Изабел Сантос је у име Клуба социјалдемократа рекла да одговорност за нехуман положај миграната, уз локалне власти, дијели и ЕУ због срамотних поступака граничних полиција држава чланица.

Софија ин'т Велд је у име Клуба либерала је указала да су мигранти насилно враћани из Хрватске у БиХ, а незаконити “пушбекови” се више не могу толерисати”, те позвала на пуну истрагу тих пракси, преносе хрватски медији.

Њен колега из клуба Јан-Кристоф Оетјен затражио је од Комисије независан механизам надзора граница јер, како је рекао, не вјерује хрватској граничној полицији.

Тинеке Стрик је у име Зелених позвала Комисију да оконча некажњивост “пушбекова”, а чланице да престану “жмирити пред њима”.

Малин Бјоерк је у име Љевице рекла да друге чланице треба јасно да кажу Хрватској да неће ући у Шенген док не престану бруталности, те се позвала на 1.500 страница свједочанстава о њима.

Представник португалског Предсједништва Савјета ЕУ, португалски министар за европске послове Ана Паула Закаријас је рекла да забрињава ситуација на спољним границама, те да је за трајно рјешење потребна реформа система азила у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана