Париз упозорава на “бескрајну сапуницу” у преговорима о придруживању

Срна
Париз упозорава на “бескрајну сапуницу” у преговорима о придруживању

Луксембург - Француска је и даље против преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом у вези са придруживањем ЕУ и упозорава да не може подржати те преговоре док Унија не реформише “бескрајну сапуницу” примања нових чланова.

Европски министри, који трећи пут од јуна 2018. године покушавају да одобре преговоре о приступању са балканским земљама, разговараће ове седмице у Луксембургу о отварању пута Скопљу и Тирани, уз широку подршку ЕУ и САД.

Међутим, француски министар за европска питања Амели де Моншелан изјавила је да нема пута напријед док се не спроведу “дубоке реформе” правила за чланство у ЕУ, на које је у јулу позвао предсједник Француске Емануел Макрон.

Став Француске изазвао је забринутост у Бриселу због могућих даљих одлагања већ испланираног процеса, које ће продубити све јаче везе Балкана са Русијом и Кином.

Ројтерс наводи да се Србија, БиХ, Албанија, Сјеверна Македонија и Црна Гора, као и самопроглашено Косово, сматрају будућим чланицама ЕУ.

“Прва ствар о којој треба да говоримо јесте како Европа мора реформисати начин на који спроводи проширење и преговоре”, истакла је Моншелан, називајући процес “бескрајном сапуницом”.

Она је нагласила да тај процес, према мишљењу Француске, није ефикасан.

Холандија и Француска су забринуте због разговора са Албанијом, док су многе земље чланице НАТО-а, чији је Албанија члан, исфрустриране ставом Париза, који сматра да се ЕУ суочава са великим изазовима када је ријеч о приступању још двије земље са Балкана.

Француска тврди да Балкан још носи ожиљке ратова из 1990-их година и да се и дање бори са криминалом и корупцијом.

Њемачка је предложила компромис започињањем разговора са Сјеверном Македонијом прије краја године и усаглашавањем да се покрене процес за Албанију, али да се не одређује датум док Тирана не испуни још неке услове.

Европска комисија сматра да је погрешно постављати додатне услове Сјеверној Македонији и Албанији, које су већ испуниле циљеве које су им поставиле владе ЕУ.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је за Ројтерс да је све теже дати пристојно објашњење за одгађање приступања земаља Балкана ЕУ и да је вријеме да Брисел испуни своје обавезе ако су то учинили и партнери који су се раније договорили у вези са потребним корацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана