Пала Влада Црне Горе

ГС
Foto: Vijesti.me

ПОДГОРИЦА- Посланици Скупштине Црне Горе изгласали су неповјерење Влади Црне Горе премијера Дритана Адамовића.

За неповјерење Влади, за које се гласало на иницијативу пет странака предвођених Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, изјаснило се 50 посланика, док је против био један посланик.

Укупно је гласао 51 посланик од 81 у црногорском парламенту.

За пад Владе, осим подносилаца данашње иницијативе о неповјерењу (ДПС, СД, СДП, ЛП, ДУА), гласали су посланици Демократа, Бошњачке странке и Праве и Уједињене Црне Горе.

Посланици ДФ-а, коалиције "Црно на бијело" и СНП-а, као и посланик Демоса Миодраг Лекић, су уочи гласања напустили скупштинску салу.

Демократе: Сутра могу почети преговори о формирању нове владе

Преговори о формирању нове владе на основу изборне воље грађана од 30. августа 2020. године могу почети већ сутра, саопштило је Председништво Демократске Црне Горе.

Демократе су саопштиле да комплетан састав Предсједништва те странке једногласно и снажно подржава одлуку њиховог клуба посланика да гласа за неповјерење Влади, преноси портал РТЦГ.

“Предсједништво Демократа оставило је могућност предсједнику Владе да до тренутка гласања достави усаглашену писану структуру Владе са потписима 32 посланика или поднесе оставку”, наведено је у саопштењу.

Демократе оцјењују да се, пошто то није учињено, акт Клуба посланика сматра јединим могућим да заустави даљи суноврат државе са Владом ДПС-а насталом, како наводе, издајом изборне воље грађана Црне Горе.

Такође се истиче да Демократе неће улазити у "ДПС-УРА-СНП комбинаторике".



УРА: Рушење Владе плод договора Ђукановића и Бечића

Извршни директор Грађанског покрета УРА Зоран Микић изјавио је да је све сто се десило синоћ у Скупштини Црне Горе, директно плод договора предсједника ДПС-а Мила Ђукановића и предсједника Демократа Алексе Бечића.

Микић је оцијенио да је то у политици легитимно, али је додао да је важно да грађани то знају, преноси портал РТЦГ.

Према ријечима Микића, шта ће се даље догађати зависи од већине коју су синоћ у парламенту "формирале Демократе и ДПС".

"Што се нас тиче имамо само једну поруку - нека је срећно у оба дома. Умјесто да гласају за наставак борбе против организованог криминала и корупције на високом нивоу, за наставак започетих реформи, за наставак борбе за владавину права и правну државу, колеге из Демократа су понешени мржњом коју осјећају према УРИ и њеном лидеру одлучиле да гласају онако како су прижељкивале организоване криминалне групе, неформални центри моћи, што нас опет води у продубљивање подјела, мрзњу и екстремизам", рекао је Микић.

Мандић: На част Абазовићу што је потписао Темељни уговор

 Један од лидера ДФ и предсједник Нове српске деократије Андрија Мандић показао је синоћ посланима папир са потписом 20 посланика који су подржали приједлог за реконструкцију владе и додао да је то са потписима ЦнБ и СНП већ 29 потписа и да ако се томе дода глас Демоса Миодрага Лекића - 30 потписа подршке.

Мандић је рекао да ДФ жели да пружи руку премијеру Дритану Абазовићу у тренутку када је, како је рекао, показао да жели да се отме утицају појединих међународних адреса које нису добронамјерне.

Рекао је да су тачке повезнице борба против оних који су опљачкали Црну Гору.

"Сумњао сам да можете урадити што сте урадили - по питању криминала, односу према СПЦ, најбројнијој вјерској заједници на овим просторима, и то не може да се заборави. Мора да се уважава. И оно што је данас саопштено, што повлачи ризик за властити живот... Када то саопшти премијер, постоји основ да се формира влада која би на прво мјесто ставила борбу против организованог криминала и корупције", рекао је Мандић.

Црној Гори би, каже Мандић, у таквом стању била потребна једна акција "Сабља", попут оне која се догодила у Србији.

Истакао је да се Абазовићева влада обара због Темељног уговора са СПЦ, али и од оних који су, казао је, веома заинтересовани да могу да наставе да раде послове које су радили раније.

"Вечерас, кад падне влада, славиће у Генексу, Бемаксу, славиће нарко дилери, шверцери цигара и свако ће рећи - Мило Ђукановић је оборио владу", казао је Мандић.

Одајући признање Абазовићу, Мандић је рекао да треба да му служи на част све оно што је као премијер данас изговорио у парламенту и додао да треба да му служи на част што је са СПЦ потписао Темељни уговор.

Мандић је позвао Абазовића да, преко генералног инспектора Агенције за националну безбједност (АНБ), учини јавним имена "Седме управе која је 1997. основана у црногорској служби безбједности". Можда, истакао је, тамо нађете и убице Зорана Ђинђића.

Мандић је позвао Абазовића да вријеме које му стоји на располагању у техничкој влади искористи да додатно раскринка, како је рекао, "црногорске битанге и лопове, нарко дилере и шверцере цигара, јер имате могућност да то урадите у веома кратком року".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана