Пахор: Ризик на Западном Балкану и у БиХ још постоји

ГС
Пахор: Ризик на Западном Балкану и у БиХ још постоји

Словеначки лидер је рекао да се с тренутном ситуацијом изазваном ратом “развој нове блоковске подјеле чини готово неизбјежним”.

Што дуже буде трајао процес проширења Европске уније (ЕУ), то ће земље Западног Балкана више бити изложене руским апетитима, зато ЕУ мора убрзати процедуре за пријем земаља овог региона гдје ризик још постоји, изјавио је у уторак предсједник Словеније Борут Пахор.

Обраћајући се на 13. Конференцији амбасадора у Анкари, Пахор је рекао да је руски рат против Украјине “из темеља поткопао ионако крхко повјерење између Запада и Русије”.

Рат је промијенио односе с Русијом

Истакао је да је одлука руског предсједника Владимира Путина да нападне Украјину била изненађујућа и разочаравајућа.

Говорећи о добрим односима између Словеније и Русије дуже од 15 година до почетка рата у Украјини 24. фебруара, Пахор је рекао да се његова земља “никада није осјећала угроженом од Русије”, док су “пријатељи из источне Европе Русију увијек описивали као директну или индиректна пријетња њиховој сигурности”.

Међутим, како је казао Пахор, рат је промијенио њихове везе с Русијом.

Нова блоковска подјела

Словеначки лидер је рекао да се с тренутном ситуацијом изазваном ратом “развој нове блоковске подјеле чини готово неизбјежним”.

- У новој геополитичкој подјели, Западни Балкан ће бити дио западног свијета. Али то зависи од Брисела колико и од земаља Западног Балкана. Што дуже буде трајао процес проширења ЕУ, ове ће земље више бити изложене руским апетитима, или барем повећању руског утицаја - рекао је Пахор, истичући притом “витални” значај Босне и Херцеговине.

Казао је да ризик на Западном Балкану и у БиХ још постоји и да ЕУ мора убрзати процедуре за пријем земаља овог региона, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана