Пахор: Промјена граница на Балкану не би мирно завршила

Срна
Пахор: Промјена граница на Балкану не би мирно завршила

БЕОГРАД - Предсједник Словеније Борут Пахор изјавио је да у вријеме посјете Сарајеву није знао за нон-пејпер, а да је због забринутости да неко вјерује да је могуће мирним путем промијенити границе поставио питање члановима Предсједништва БиХ да ли могу мирно да се разиђу.

“Може тако да почне, али се неће тако завршити. Због те забринутости сам поставио то питање и нисам то питао први пут”, рекао је Пахор за “Блиц”.

Он је нагласио да остаје при ставу да је најбоље да ЕУ прво види цијели западни Балкан као геополитичко питање, а потом да подстакне процес проширења.

“Наравно и да земље подстакну процес реформи, а да ЕУ види тај простор као једну цјелину”, рекао је Пахор.

Упитан да ли је чињеница да се, осим “словеначког” нон-пејпера, у посљедње вријеме појавило још неколико и да ли је то “испипавање терена”, Пахор је рекао да су то добра питања, али да није да сигуран да има добар одговор.

“Надам се да можемо то да искористимо као закључак да смо дошли до краја неког периода статус кво, да се суштински ништа није промијенило у виду европске перспективе и да је сада дошло вријеме да се нешто позитивно деси. Да ЕУ има неку нову динамику, да мало другачије види тај читав простор као компликован, али и као могућност за ЕУ, не као опасност”, рекао је Пахор.

Пахор очекује да сутрашњи самит у оквиру процеса Брдо-Бриони, који ће окупити лидере из цијелог региона, буде тешка, али могуће и врло добра шанса за све да се направи нешто ново за мир и стабилност. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана