Орбан: У случају притиска, шаљемо јединице на границу са Србијом

Танјуг
Орбан: У случају притиска, шаљемо јединице на границу са Србијом

У оквиру Вишеградске групе постоји договор да се пошаљу патролне јединице на границу Србије и Мађарске ако се нагло повећа миграциони притисак на Мађарску.

Договор је да Чешка, Пољска и Словачка пошаљу своје јединице каже, мађарски премијер Виктор Орбан.

Орбан је у Будимпешти, након састанка са словеначким премијером Марјаном Шарецом, истакао да тренутно 96.000 миграната користи такозвану балканску руту на путу ка западној Европи и оцијенио да је немогуће рећи да ли ће покушати да дођу до Мађарске или Словеније преко Хрватске.

Како преноси МТИ, Орбан је рекао да су Мађарска и Словенија веома свјесне тога шта значе миграција и нелегални преласци граница.

“Обојица знамо шта значи када масе покушају да пређу наше границе и нелегално прођу кроз наше земље. Знамо како је када не долазе код нас, већ само желе да прођу и знамо како је када закон, национални интереси и хуманост у руковању стварима на исправан начин у сукобу једни са другим”, рекао је Орбан.

Он је додао да Мађарска веома саосјећа са напорима Словеније да брани своје границе и најавио да двије земље планирају да заједно упуте медицинску опрему Африци.

Шарец је оцијенио да су билатерални односи двије земље изузетно снажни у обастима економије и туризма, додајући да је са Орбаном махом разговарао о продубљењу економске сарадње.

Он је додао да двије земље стално разговарају и да желе да интензивирају билатералне односе и истакао значај тога да Словенија има сусједа, “који нас разумије и поштује”.

Када је ријеч о миграцијама, Шарец сматра да је најбоље рјешење да се побољшају услови живљења у земљама поријекла миграната као и да се спречи да они напуштају своју отаџбину.

Он је позвао ЕУ да осмисли заједничку политику по том питању.

Орбан и Шарец траже од ЕУ да убрза преговоре са Србијом

Мађарски и словеначки премијери Виктор Орбан и Марјан Шарец затражили су данас од Европске уније да убрза преговоре о чланству са Србијом.

У разговору у Будимпешти, Орбан је нагласио да “дио Балкана који је и даље ван ЕУ не може да буде умирен и стабилизован без развоја Србије”, преноси АП.

Словеначка агенција СТА наводи да су се Орбан и Шарец дали подршку наставку преговора са Србијом, за коју су нагласили да је важан фактор на Западном Балкану.

Том приликом Орбан је неколико пута поновио да је проширење ЕУ геополитичко питање и упозорио на негативне посљедице заустављања овог процеса.

Шарец је рекао да би ЕУ требало да тежи томе да продуби односе са Србијом, оцијенивши да је у интересу свих стабилан Западни Балкан, преноси МТИ.

Њих двојица су изразили, наводи АП, и разочарање због одлуке ЕУ да не одобри покретање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Орбан и Шарец су казали и да је потребна помоћ како би се смањила миграција у Европи, тако што ће се повећати помоћ регионима из којих мигранти долазе.

Орбан је примјетио да се тренутно 96.000 миграната креће између Турске и Мађарске и да користе тзв. Балканску руту на путу ка западноевропским земљама.

Упитан да прокоментарише жељу Хрватске да се придружи Шенген зони, Орбан је рекао да Мађарска подржава тежње за интеграцијом свих својих сусједа, али је истакао да Мађарска има “специјалне интересе” у вези с мађарско-хрватском границом.

Он је додао да Будимпешта тражи писани споразум с Хрватском да, ако се Мађарска суочи за значајним приливом миграната из тог смјера, онда би могла да поново успостави административне, али и физичке мјере за контролу границе дуж границе са Хрватском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана