Орбан: И ми Мађари имамо душу као Срби

Агенције
Орбан: И ми Мађари имамо душу као Срби

Ниш - Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је на конференцији за медије у Нишу са премијером Вучићем да је Мађарска увијек отворена за све Србе.

Орбан се на почетку свог обраћања захвалио премијеру Вучићу на позиву у Ниш и рекао да су они посетом изразили поштовање према српском народу.

"Наше анализе показују да је Србија у узлету према развоју. Ми смо то прошли кроз историју, тешко је вјеровати да ће доћи вријеме која су боља од оних иза нас, оптимизам није уобичајан за земље централне Европе, али бројке тако говоре", рекао је Орбан.

Како каже, стабилност у Србији је кључна за стабилност централне Европе, а Мађарској је као њеном сусједу у интересу да у Србији увијек буде стабилно и мирно.

Осим тога, Орбан је пружио подршку Србији у борби против тероризма и заустављања мигранционе кризе како у питању људства, тако и у виду експертске помоћи.

„Хвала Влади Србије на вођењу рачуна о Мађарима који живе овдје. Много је мањи број Срба у Мађарској него Мађара у Србији, али ми ћемо увијек подржати оне мјере које ће помоћи очување националног идентитета Срба у Мађарској и прихватамо све финансијске терете за то", каже Орбан.

На питање новинарке да ли Орбан има неки политички савјет када је ријеч о мигрантима „или се све своди на зид", Орбан је рекао да је то веома тешко питање и веома промишљено и обазриво треба да се одговори".

„Мађарска је отворена за све Србе, ако желе да раде, тргују и инвестирају или само да нас посјете. Радо примамо све Србе. Није лако да се човјек такмичи са вашим премијером и Србима када је ријеч о гостопримству, али и ми имамо душу као Срби", каже Орбан.

Према његовим ријечима, миграција је тешка тема, једна од оних у којима уколико човјек једном погријеши то више никада не може да исправи:

„Ако мигранти једном помисле да Мађарска може да им буде циљна држава онда никада неће отићи. Нема шале око тога, око тога се не смије погрешити. У државама у које мигранти масовно стижу мијења се живот, ако не за један дан онда за неколико година. Шта кад нас дјеца и унуци једном питају зашто сте дозволили да се промјени држава, култура, етнички састав... Шта ћемо им рећи?"

Ипак, како наводи, у мигрантима види жртве.

„Лоше владе њихових држава, кријумчари и погрешна политика ЕУ их је довела у такву ситуацију. Саосјећамо се, али не треба да овдје доносимо проблем него да у њихове земље односимо помоћ. Све ћемо учинити да могу да се врате у своје домовине. Желимо да владамо својом ситуацијом и не желимо да прихватамо диктате из Брисела. Отворени смо за све Србе, али за снажно смо против политике миграције", закључио је Орбан.

Премијер Вучић је истакао да је Мађарска искрени пријатељ Србије.

"Хвала Орбану што су дошли у Ниш који је за наш стратешки град. Срби умеју то да поштују и захвални смо, ваша посјета је од историјског значаја", рекао је премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана