Окривљени утекао чим је осјетио слободу

GS
Окривљени утекао чим је осјетио слободу

ПОДГОРИЦА - Управа полиције расписала је међународну потјерницу за Цетињанином Иваном Б. Јовановићем (40) којем се од љетос, када му је на судском рочишту пред Вишим судом у Подгорици укинут притвор, изгубио сваки траг иако је обећао да ће поштовати алтернативне мјере и убудуће долазити на заказана суђења.

Пред Вишим судом у Подгорици Јовановићу се суди у два одвојена судска поступка по оптужницама Специјалног државног тужилаштва гд‌је је у оба предмета означен као један од организатора криминалне групе.

Из Вишег суда у Подгорици потврдили су “Вијестима” да су 13. септембра 2023. године, издали наредбу за расписивање потјернице за окривљеним Јовановићем.

“Главни претрес, који се против наведеног лица води пред овим судом био је заказан за 18. 9. 2023. године, и исти је одложен за 23. 11. 2023. године у 8.30 часова, а из више разлога неиспуњености процесних претпоставки за одржавање”, пише у одговору Вишег суда у Подгорици.

Из тог суда нису прецизно одговорили ко је и када укинуо притвор Јовановићу, нити како је образложена судска одлука на основу које је Цетињанину послије непуне три године боравка у притвору у Спужу, укинута таква мјера.

Пред судијом Вишег суда у Подгорици Зораном Радовићем у току је суђење члановима криминалне организације, а према наводима оптужнице СДТ-а, Цетињани Саво Липовина и Иван Јовановић формирали су групу која је наводно преко инфраструктуре 11 фирми утајила 700.000 пореза и опрала готово три милиона еура.

Јовановић је у вријеме када су хапшени чланови ове криминалне организације у марту 2020. године већ био у Управи за извршење кривичних санкција, гд‌је је био на издржавању затворске казне за друго кривично д‌јело.

На оптужници су поред Јовановића и Липовине окривљени и Дарко Ђ. Драшковић, Дејан Н. Радовић, Иван З. Томашевић, Филип З. Лаловић, Предраг С. Раичковић, Драган Д. Бурић, Александар Ковачевић, Давор Ж. Перовић, Никола В. Божовић и Јасмин М. Кошута, те правна лица “Форест Гроуп” Цетиње, “ЦДТ Градња” Цетиње, “ИТД ЦТ”, “Дил Комерц” Подгорица, “Vectros” ДОО Цетиње, “Клин Експрес”, “Пармос DD Подгорица, “МК Green Factory” ДОО Тиват, “Перовић ДН Компани” Котор, House Keeping” и “Мермер и гранити Кошута”...

У разоткривању ове криминалне организације за СДТ су наводно од пресудног значаја били докази прикупљени мјерама тајног надзора из 2017. године током рада на другом предмету.

 

“Липовина и Јовановић су сачинили криминални план према којем су формирали предузећа у име којих су као овлашћена лица сачињавали лажне фактуре и рачуне у којима су уносили лажне податке да су испоручили робу и извршили услуге предузећима у којима су се на мјестима извршних директора и овлашћених лица налазили остали припадници ове организације. Иако продаја робе и услуге нијесу извршене, на основу ових фактура, предузећа су уплаћивала средства на рачун предузећа која су издала лажне фактуре. Та средства су подизали са рачуна на име материјалних трошкова, путних налога и слично од кога су један дио задржавали за себе, а остатак предавали уплатиоцима односно осталим припадницима криминалне организације”, наводи се у судским списима.

У документу пише да је све то рађено с циљем избјегавања плаћања пореза, доприноса и других прописаних дажбина.

Осим тога, СДТ основано сумња да су ови окривљени вршили пренос новца иако су знали да је он прибављен криминалном д‌јелатношћу, у намјери да се прикрије и лажно представи поријекло новца.

Судски поступак почео је још 2021. године, али су рочишта често због разних процесних неиспуњености - недоласка бранилаца, окривљених, свједока често одлагани...

Јовановић је током боравка у притвору нудио и јемство за слободу, али су вијећа Вишег суда и Апелационог суда Црне Горе рјешењима одбијали да се оптужени у наставку судског поступка брани са слободе...

Крајем 2021. Јовановић је, док се налазио у УИКС-у, два пута нудио јемство - хипотеку на породичну кућу на Цетињу и 15.000 еура депозита...

Судска вијећа су тада одбијала понуду јер су поред притворског основа - опасност од бјекства, тада наводили и да је постојао притворски основ - опасност од понављања кривичног д‌јела.

Оптужени Јовановић се тада изјаснио и да нема никавих интереса да избјегава судски поступак, већ напротив – има жељу да се оконча.

..Цетињанин Иван Јовановић ухапшен је половином 2018. године са суграђанком Николетом Вукић, због сумње да су у соби цетињског хотела “Гранд” сакрили аутоматску пушку - хеклер, силиконске маске, муницију, пригушивач и експлозив којим је требало да буде убијен члан једног которског криминалног клана.

Опрема за ликвидацију пронађена је двадесетак дана прије хапшења у соби хотела, а вјештачење је указало на основану сумњу да су Јовановић и рецепционерка унијели оружје и ствари у хотел.

Цетињски полицајци су пушку и маске пронашли 19. маја те године, а наводно је мета напада требало да буде један од припадника “кавачког клана”.

Суде му и за план о продаји дроге вриједне пет милиона еура У Вишем суду у Подгорици води се још један судски поступак против одбјеглог Ивана Б. Јовановића, којем се суди да је са Милошем М. Ђуричковићем, Савом Б. Липовином формирао криминалну организацију 2017. године, која је за циљ имала да врши “неодређени број кривичног д‌јела тешко убиство”, продају дроге и недозвољено држање оружја...

Тај предмет дужи судија Горан Шћепановић.

У образложењу оптужнице се, између осталог, наводи да из резултата добијених примјеном мјера тајног надзора се утврђује да су окривљени планирали реализацију продаје дроге вриједну 5.000.000 еура, те да су обезбиједили продавца за већу количину дроге и купца из Словеније.

Оптужницом је представљено да су окривљени Милош М. Ђуричковић, Саво Б. Липовина, Иван Б. Јовановић, формирали криминалну организацију 2017. године, која је д‌јеловала све до маја 2020, те да су окривљени Дарко Ђ. Драшковић, Вељко М. Пејовић, Веско П. Липовина, Мирко З. Јовићевић, Мило П. Иванишевић, Петар М. Живковић, Филип М. Петричевић и Николета В. Вукић, постали чланови криминалне организације.

Пред судом сви окривљени су негирали наводе оптужнице.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана