Огласила се мајка нестале Вање: Сумњам да је киднапована

ГС
Foto: Слободен Печет

СКОПЉЕ - Потрага за 14-годишњом Вањом Ђорчевском из Скопља, која је нестала 27. новембра на путу до школе, још траје, а јавност Сјеверне Македоније веома је узнемирена овим догађајем, с обзиром да се ради о несталом дјетету у једном од најпрометнијих дијелова пријестонице.

Полиција је објавила њену фотографију и опис и истражује све могуће мотиве и разлоге њеног нестанка. Девојчица је, како је раније наведено, висока 175 цм, тешка 58 кг, има тамносмеђу косу, смеђе очи, носи протезу, има младеж на десној страни лица, а на себи је носила плави џемпер, кратку црну јакну, црне фармерке са бочним џеповима и бијеле "најки" патике са браон пругама на ђону.

Фотографије дјевојчице лепљене су у центру Скопља у нади да ће се неко од пролазника сетити неке информације, пише локални портал Телма.цом.мк. 

Последњи сигнал са њеног телефона био је на Булевару Партизанске одеје, преко пута Универзалске сале.

Вања је у понедељак кренула у школу у 7.20 и већ у 7.35 није била доступна.

Према ријечима мајке Зорица, дјевојчица је била добро расположена прије одласка и није се жалила на проблеме. Зорица је рекла да Вања није имала проблема са малтретирањем, да породични односи нису нарушени и да немају непријатеља. Мајка је изразила захвалност за рад полиције која је формирала специјални тим и чини све да пронађе Вању.

"Сумњам да је киднапована"

Вањина мајка је на "Фејсбуку" навела да је њена ћерка у 7.20 ујутро кренула у школу и да јој се отад изгубио сваки траг.

"Последњи пут је виђена у Дебар Малу на путу за "Песталоци". Ако имате било какву информацију, позовите 075 400 816", написала је забринута жена.

- Сумњам да је киднапована. Вања је насмијана изашла из куће, дала сам јој новац за доручак и отишла је у школу. Моја другарица ми је написала да није дошла на час, у сталној смо комуникацији са њом и јавим јој ако је Вања болесна и не може да дође у школу. Вања има 14 година и иде у девети разред. Не излази много, има неколико пријатеља и углавном је код куће. Провјерили смо све њене налоге на друштвеним мрежама, имам све њене лозинке и нема ничег сумњивог. Вања није таква дјевојка и нема много постова. Заиста сумњам да је киднапована, дај Боже да грешим. Да знам да је побјегла и да имам проблема са њом, сигурно не бих дизала толику панику. Провјеравају се и камере, све се дешавало на путу од куће до школе, овде негде код Партизанске се види да је скренула са уобичајеног пута до школе, а њен мобилни сигнал нестаје код Рузвелтове, код фискултурне сале – рекла је мајка за Ммс.мк.

Полиција је порталу потврдила да је Вањин нестанак пријављен 27. новембра у 8.35 сати и да предузимају мјере за проналазак дјевојчице.

 

"У циљу рјешавања случаја и проналажења лица одмах по пријему пријаве, укључени су пуни капацитети СВР Скопље на највишем нивоу, обављен је низ разговора са блиским особама малолјетника, прегледане камере итд. Истрага се интензивно наставља", саопштио је МУП.

Јавност на ногама

Како пише "Дојче веле"(ДВ), сјеверномакедонска јавност је на ногама због Вањиног нестанка, неколико дана прије покретања система раног упозоравања на несталу дјецу "Пронађи ме".

Потрага траје од понедељка а у њу су укључени полиција, породица, али и бројни грађани и другови из разреда који дијеле објаве на друштвеним мрежама, лијепе постере са њеном фотографијом и траже било какве информације о томе гдје је дјевојчица нестала, преноси Курир.

Грађани Сјеверне Македоније ће од децембра имати на располагању систем раног упозоравања на несталу дјецу назван "Пронађи ме" (најдиме.орг.мк), где могу да поднесу пријаву и помогну у проналажењу несталих лица, али под условом да је већ алармирана и полиција.

Власти се надају да ће са том платформом успјешније трагати за несталим особама дијељењем релевантних информација. Страница у случају нестанка Вање је већ постављена.

Таквих система има у Европи и САД, а већ и у региону. У Србији је од краја октобра почео да функционише систем "Пронађи ме", по угледу на такозвани "Амбер Алерт", који хитно обавештава јавност када дете нестане, наводи ДВ.

Када неко пријави нестанак, МУП реагује одмах и не чека да прође 24 сата или 48 сати од пријаве. Затим, у зависности од доступних информација о разлозима нестанка, врши се локално или централно саопштење, а по потреби и међународно саопштење.

За три године нестало преко 70 дјеце

Како пише ДВ, ово није једини случај несталог дјетета за којим полиција трага.

Према подацима МУП-а, од јануара 2020. до сада пријављен је нестанак 74 малолјетника, а пронађено их је 65.

На сајту МУП-а и даље је активна потрага за шесторо дјеце која су нестала протеклих година.

Међу последњима су фотографија и подаци о Петру Јобеском, за кога родитељи од 25. фебруара 2022. још чекају информације о томе гдје им је син. Јобески је нестао са 10 година у Мариовском. Ријеч је о дјетету са инвалидитетом, за којим је потрага трајала дуго. У кумановском Средореку је 2010. нестало двоје петогодишње дјеце - Мирсада Хелдовић и Дане Мемеди. Готово у истом периоду у Скопљу је пријављен нестанак малог Митата Ибрахимија.

Случајеви су имали велики одјек у јавности, али и даље немају рјешење, наводи ДВ.

У Европи сваке године нестане више од 250.000 дјеце, а у Сјеверној Македонији у просеку око 300 људи, од чега значајан број дјеце, истичу из невладиних организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана