Одложено усвајање забране усташког окупљања у Блајбургу

Srna
Одложено усвајање забране усташког окупљања у Блајбургу

БЕЧ - На захтев владајућих партија, Народне партије Аустрије (ОВП) и Зелених, одложено је усвајање иницијативе за забрану усташке комеморације у Блајбургу на Одбору за унутрашњо-политичка питања аустријског парламента.

Протекле недеље су све парламентарне партије, изузев Слободарске странке (ФПО), одлучиле да поднесу заједничку иницијативу за забрану годишњег усташког окупљања у Блајбургу, којом позивају министра унутрашњих послова Карла Нехамера да размотри све правне могућности да се тај скуп забрани од идуће године.

Та иницијатива требало је да се нађе на дневном реду јучерашње седнице Одбора за унутрашњо-политичка питања парламента, али је усвајање одложено на захтев ОВП и Зелених, са образложењем да је потребно формулације захтева приверити и дорадити до следеће седнице крајем јуна или почетком јула.

У дебати о иницијативи, која је одржана касно синоћ, ОВП и Зелени су истакли да им је иницијатива важна, али да се не ради о једноставном подухвату. Посланици Андреас Миних и Волфганг Герстл из ОВП су указали да се не смеју доводити у питање основна права и слободе, као што су право на окупљање и вероисповести, те су додали да је полиција ионако протеклих година надзирала усташки скуп, те кажњавала свако кршење закона.

Посланица Зелених Ева Ернст Дзидзиц указала је да је неопходно узети у обзир многе изазове, као што је и Европска конвенција о људуским правима, јер се удружење, које организује скуп, добро организовало да заобиђе забрану одржавања.

Због одлагања усвајања иницијативе зачуђени били су посланици Социјалдемократске партије (СПО) и Неос-а.

 Посланик СПО Филип Кухер указао је да је иницијатива предвиђала да министар анализира могућности, и да није било речи о кршењу Устава.

Посланица СПО Сабине Шац истиче да је важно и исправно заједничко деловање, иако је овогодишње окупљање отказано због корона вируса.

Према њеним речима општа забрана је сада једноставнија, јер се од 2019.више не ради о верском скупу.

 И посланици Неос-а Дуглас Хојос-Траутмансдорф и Штефан Криспер истичу да би било добро усвојити иницијативу, и чуде се што је недавно договорена заједничка иницијатива, да би се сада усвајање одложило.

Посланици ФПО Ханес Амесбауер и Кристијан Рис оценили су да је иницијатива ионако проблематична.

"Не мора се волети манифестација у Блајбургу, али је слобода окупљања екстремно важна уставом заштићена вредност, која не сме да се минира усвајањем неких иницијатива", нагласили су они.

Усвајање иницијативе могла би водити ка забрани и других скупова, указали су они. Амесбауер и Рис сматрају да су надлежне власти позване да искористе правне могућности и забране скуп, пре свега што више није верски.

 Министар унутрашњих послова Карл Нехамер најавио је формирање интердисциплинарне радне групе, уз укључење Министарства спољних послова и Документационог архива аустријског отпора, са циљем рамтрања правне ситуације.

Он је нагласио да је ствар веома комплексна и да се морају поштовати владавина права и Устав.

На седници Обора било је и распаве о иницијативу СПО и Неос са циљем спречавања планиране акције трансакције земљишта око ареала на којем се одржава усташка комеморација у Блајбургу.

Наиме СПО и Неос страхују да би организатори окупљања, куповином даљих некретнина могли заобићи забрану окупљања. И тај предлог није наишао на подршку осталих партија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана