Одбио да дође на суд на црвено слово, судији послао црквени календар

telegraf.rs
Одбио да дође на суд на црвено слово, судији послао црквени календар

Томислав Ж. један од клијената Војвођанске банке чији је новац проневјерио Александар Арсенијевић (35), бивши шеф за односе са странкама ове финансијске институције, данас се није појавио на суђењу иако је уредно позван, а свој изостанак оправдао је на начин досада незабиљежен у правосудној пракси.

Како је установила Милица Грујић, судија Вишег суда у Нишу пред којим је у току кривични поступак против Арсенијевића, Томислав је у свом оправдању навео да су суђења увијек заказивана на "црвено слово" па он није могао да им присуствује јер је свештеник.

Уз допис упућен суду, Томислав је судији послао и црквени календар уз препоруку да га консултује када сљедећи пут заказује главни претрес.

Арсенијевић је оптужен за злоупотребу службеног положаја одговорног лица и фалсификовање службене исправе јер је од 18. јуна 2014. године до 9.11.2016. године незаконито присвојио 196.560 евра и 5.345.392 динара.

Међу онима којима је Арсенијевић "угурао руку у џеп", био је и свештеник кога је нечасни банкар оштетио за 50.000 динара. Како је утврђено током истраге, Арсенијевић је 31. децембра у име Томислава затражио од свог колеге 10 чекова. Иако је установљено да он у том тренутку није могао да их добије јер је Томислав био у минусу, Арсенијевић је искористио службена овлашћења да их ипак подигне, фалсификовао је његов потпис а затим их искористио да покрије дуг.

Судија је уважила свештениково оправдање док је Игора Д., такође једног од оштећених клијената, новчано казнила јер изостанак није оправдао а уредно је позван. Трећи свједок који данас такође није дошао Живадин К. није санкционисан јер није било доказа да је судски позив уопште примио.

На суду се данас појавила некадашња Арсенијевићева колегиница Оливера Стефановић која је објаснила процедуру подизања новца.

"Када клијент дође на шалтер, службеник га идентификује и изврши исплату новца осим када се ради о износима већим од пет хиљада евра када је потребно да се подизање улога најави дан раније. Нисам знала да се нешто дешава све до августа 2016. када ме је шеф позвао док сам била на мору и казао ми да је откривена проневера. Касније је установљено да се није радило само о једном случају", казала је Оливера.

Суђење ће бити настављено саслушањем свједока међу којима и грчког држављанина које је Арсенијевић са рачуна скинуо 34.540 евра за којег је наложено да буде позван преко Министарства иностраних послова.

Судија Грујић је предложила да суђење буде настављено 14. фебруара али су јој адвокати предочили да је тог дана Свети Трифун, па да постоји могућност да се свештеник поново не одазове судском позиву. Судија је погледала у црквени календар и установила да тај дан није црвено слово, али је ипак морала да одустане од овог термина због обавеза судије поротника. Наставак главног претреса заказан је за 11. фебруар.

Арсенијевић је данас поновио да не признаје кривично дјело, али је одбио да се изјасни о детаљима оптужбе што је од њега тражено јер је главни претрес почео од почетка због промене састава судског вијећа. У својој одбрани изнијетој на почетку суђења тврдио је да је био принуђен да узима новац јер је био жртва изнуде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана