Одбијен захтјев Митрополије о промјени власништва над цетињским манастиром

Срна
Foto: Вести.ме

ПОДГОРИЦА - Цетињска подручна јединица Управе за катастар и државну имовину одбила је захтјев Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ) за брисање Цетиња из листа непокретности као носиоца права својине над Цетињским манастиром.

Како се наводи у рјешењу, одбија се као неоснован захтјев за "исправку погрешно уписаног права својине" над више непокретности и да се на тим непокретностима као власник упише Цетињски манастир, односно Митрополија црногорско-приморска.

У образложењу се, између осталог, наводи да је утврђено да достављени докази у конкретној правној ствари не представљају ваљан правни основ за исправку уписаног права својине, упис или промјену извршеног уписа на предметним непокретностима.

Влада Црне Горе је у понедјељак, 13. септембра, наложила Управи за катастар и државну имовину да без одгађања у листу непокретности за Цетињски манастир, умјесто Цетиња, као власника упише државу.

Из Владе Црне Горе су Управи за катастар и државну имовину наложили и да без одгађања, до окончања поступка промјене уписа, у листу непокретности унесе забиљежбу забране отуђења и оптерећења.

Влада у Подгорици је ту одлуку донијела дан уочи сједнице Скупштине општине Цетиње на чијем је дневном реду била иницијатива грађана за враћање Цетињског манастира такозваној Црногорској православној цркви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана