Одбачена кривична пријава због петокраке на ријечком небодеру

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ - Општинско државно тужилаштво у Ријеци одбацило је кривичну пријаву против умјетника Немање Цвијановића и бившег градонаћелника Ријеке Војка Оберснела, коју је против њих поднијела странка десничарска А-СХ, због инсталације велике црвене звијезде петокраке на ријечком небодеру у оквиру пројекта „Ријека европска престоница културе 2020“.

Кривична пријава је поднијета крајем октобра 2020. због подстицања на насиље и мржњу и омаловажавање хрватске државе и Домовинског рата, надмоћности и потчињености по основи једне расе, етничке и вјерске заједнице.

Како преноси хрватски Вечерњи лист, у саопштењу тужилаштва се наводи да је звијезда постављена у склопу пројекта Ријека-Европска престоница културе 2020. и да је аутор био мотивисан културним сјећањем које има за циљ да истакне богату и бурну прошлост града, као подсјетник на 2800 погинулих бораца у бици за ослобођење Ријеке.

„Истицањем наведеног облика у датим околностима и с јавно наглашеном сврхом инсталације у склладу с Програмом ''Ријека - Европска престоница културе 2020.“ аутор, првопријављени, не подстиче нити може подстицати на насиље и мржњу према према одређеној групи људи...“, наводи се, између осталог, у обрзложењу тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана