Обука Украјинаца у Хрватској претворена у тачку раздора

Танјуг
Обука Украјинаца у Хрватској претворена у тачку раздора

ЗАГРЕБ - Хрватски европарламентарац Тонино Пицула сматра да нема разлога да Хрватска не учествује у мисији ЕУ за војну помоћ Украјини, али да је влада, како каже, лошим комуницирањем то питање учинила непопуларним и претворила у тачку раздора.

"То би била очекивана надоградња политике подршке Украјини. Сматрам да је то посве оправдано и нема ниједног разлога да Хрватска од тога апстинира", каже Пицула за Хину.

Према анкети коју је Промоција Плус провела за хрватски РТЛ, обуци украјинских војника у Хрватској противи се 58.2 посто испитаника, док их 29.4 посто углавном или потпуно подржава такав приједлог.

Хрватски парламент тек треба да одлучи да ли ће потврдити владин приједлог о учешћу у овој мисији ЕУ, за коју предсједник и врховни командант Зоран Милановић није дао сагласност јер, како истиче, противуставан.

Пицула (СДП) сматра како је "индикативно да су хрватски грађани били анкетирани на готово исту тему прије мјесец дана и били су склони таквој врсти подршке Украјини", што упућује на то да влада "очито гријеши у недостатку комуникације".

Савјет ЕУ усвојило је 15. новембра одлуку о покретању Мисије ЕУ за војну помоћ подршке (EUМАМ - European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) у склопу које се планира обука 15.000 украјинских војника у земљама ЕУ.

Пицула каже да су у овом тренутку "очито односи између владе и предсједника на тако ниском нивоу да један пројект који би по логици требало да буде готово саморазумљив постаје упитан. Напомиње да ће осим Хрватске у споменутом програму учествовати 17 других чланица ЕУ (од укупно 27).

То, према Пицули, указује на све већу кооперативност у војним питањима на нииову ЕУ те да државе чланице "данас могу премостити неке унутрашње разлике и договорити овако осјетљиву мисију".

"Није добро да Хрватска не може да надвлада сопствене политичке разлике како би се прикључила једној таквој иницијативи", навео је Пицула, који сматра да је ријеч о политичком питању.

"Чим је ријеч о политичком питању које је представљено комуникацијски на лош начин, отвара се простор за политичка сучељавања која можда и нису директно повезана с том темом", навео је, између осталог, Пицула.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана