Објављени детаљи Кривокапићевог писма патријарху Порфирију

Г.С.
Објављени детаљи Кривокапићевог писма патријарху Порфирију

У писму које је Здравко Кривокапић упутио патријарху српском Порфирију, дато је образложење Владиних предлога за измјене првобитног Нацрта темељног уговора.

Те измјене се односе на потребу усаглашавања појединих одредби уговора са правним системом Црне Горе, као и на додатна терминолошка појашњења одређених ријешења, потврђено је Радио Телевизији Никшић.

У првобитној верзији Нацрта уговора користи се појам "судска истрага", поред чињенице да у Црној Гори већ десетак година истрага није у надлежности судова, већ тужилаштва. Указано је да коришћење термина "мјере безбједности" у првобитном Нацрту уговора није компатибилно са одређењима из Кривичног законика Црне Горе, имајући у виду начин на који је дефинисан тај институт.

Поред тога, када је у питању одређивање страна потписница уговора и услова за грађење објеката вјерских заједница у Црној Гори, указано је да у првобитном Нацрту уговора ријешења нису у сагласности са важећим члановима 10 и 42 став 4 Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, преноси РТЦГ.

Даље, у писму премијера указује се на потребу дораде одредбе уговора која се тиче посебне заштите имовине Цркве, а која уједно представља и културну баштину државе, те се упућује на примјену Закона о заштити културних добара.

У односу на питање реституције црквене имовине, у писму се наводи да је предложеним измјенама тај дио уговора изједначен са ријешењима из уговора који су потписани са другим вјерским заједницама.

На крају се констатује да измјене које је предложила Влада доприносе унапређењу квалитета документа, како он касније не би могао бити оспораван у цијелини, или у појединим дијеловима.

Премијер је у писму изразио спремност да се процес усаглашавања заврши у најкраћем року, како би Темељни уговор био потписан.

Из свега произлази да се више ради о техничким питањима и потпуном усаглашавњу са правном тековином Црне Горе, него о неки суштинским питањима која доводе у питање однос између државе Црне Горе и СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана