Објављене прве фотографије мјеста пада МиГ-а у Хрватској

Г.С.
Објављене прве фотографије мјеста пада МиГ-а у Хрватској

ЗАГРЕБ - На ненасељеном подручју код Слатине у Хрватској данас нешто прије 14 сати срушио се МиГ.

Из Министарства одбране Хрватске је стигло и службено саопштење о пилотима – обојица су пронађена и ван животне опасности су.

- Повријеђени пилот је евакуисан хеликоптером и медицински збринут. На терену је било 28 припадника ХГСС-а, с беспилотном летјелицом, док је на путу овамо било преко 95 припадника ХГСС-а с 11 летјелица које имају способност трагања по мраку и 4 потражна тима с псима трагачима. Први на терен су дошли чланови ХГСС Станице Ораховица преузели иницијативу и одрадили сав посао, а ми смо се прикључили и помогли. Паралелно са слањем људи на терен наш центар ради на примању информација и заједно с осталим службама дефинишу путању лета авиона и могућу путању пада. На тај начин се сужава терен и колеге који први дођу на терен претражују већ сужену локацију. То је један модернизован систем који нам даје огромну предност. Комбинација технологије, науке и пожртвовности људи на терену – рекао је Звонимир Милер вођа потраге у ХГСС-у и истакнувши одличну сарадњу других служби и помоћ мјештана - пренио је портал icv.hr

Мјештанка Воћина Анђа Ашић помогла првом пилоту који се катапултирао се из авиона у шуму те сам кренуо потражити помоћ.

- Изашао је из шуме дезорјентисан. Рекао је како се ничег не сјећа и да је била магла. Одмах смо позвали полицију и Хитну помоћ, који су брзо дошли и пружили му помоћ – рекла је Ашић за портал icv.hr

Другог пилота пронашао је Мика Матић из Воћина који је помогао спашаватељима снаћи се у неприступачном подручју.

- Кренуо сам помоћи јер сам видио да хеликоптер прелеће ово подручје. Понудио сам помоћ спашаватељима јер се сналазим овдје. Тако сам и први стигао до пилота. Лежао је леђима. Жив, али повријеђен – рекао је Матић.

Несрећу је коментисао и предсједник Хрватске Зоран Милановић.

- У овом тренутку најважније је да су оба пилота Хрватског ратног ваздухопловства жива те да нема жртава ни озлијеђених на мјесту пада летјелице, као ни штете на имовини грађана. Повријеђеном пилоту ХРЗ-а желим брз опоравак. У сталном сам контакту с начелником Главног штаба ОСРХ адмиралом Робертом Храњем који ме обавјештава о ситуацији. Очекујем да се што прије утврде околности и разлог пада авиона МиГ-21 – поручио је Милановић у писаној изјави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана