Обиљежен Дан сјећања на Јадовно

Срна
Обиљежен Дан сјећања на Јадовно

БАЊАЛУКА- У Хрватској је данас обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941, односно 80 година од страдања 38.000 православних Срба у комплексу логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг.

Обиљежавање, 12. годину заредом, организовало је Удружење потомака и поштовалаца жртава логора смрти Независне Државе Хрватске (НДХ), Госпић-Јадовно-Паг 1941. године, уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија и Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

У Цркви Светог Петра и Павла у кругу Меморијалног центра "Никола Тесла" у Смиљану служен је парастос Светим Новомученицима јадовничким.

Уз ту цркву се налази масовна гробница са остацима више од 550 Срба из Смиљана и околине побијених током Другог свјетског рата, а уз коју је 2018. године подигнут Часни крст.

Послије тога је служен помен у меморијалу код Шаранове јаме на Велебиту, а недалеко од села Ступачиново уз јаму Бадањ постављен је и освештан Часни крст, потврдио је предсједник Удружења "Јадовно 1941" Београд Момчило Мирић.

У складу са противепидемијским мјерама у Хрватској, сабрању је присуствовао мањи број потомака и поштовалаца жртава са подручја Српске, Србије и из региона.

Скуп и молитвено окупљање на Велебиту обезбјеђивали су припадници Полицијске станице Госпић.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких лорога намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

За само 132 дана постојања у првом ликвидационом центру НДХ Госпић-Јадовно-Паг страдало је најмање 38.000 православних Срба. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана