Обдукција показала - Матијанић би преживио да је хоспитализован

Срна
Обдукција показала - Матијанић би преживио да је хоспитализован

ЗАГРЕБ - Налаз обдукције је показао да би хрватски новинар Владимир Матијанић, који је недавно преминуо усљед заразе вирусом корона, могао да остане жив да је на почетку инфекције био хоспитализован.

Према налазу обдукције, Матијанић би могао да преживи да је био под сталним љекарским надзором и да је добио одговарајући лијек, пише портал "Индекс".

Утврђено је да је имао вирус корона, тешки облик обостране упале плућа за коју се претпоставља да је посљедица заразе овим вирусом.

Током заразе Матијанић је имао упалу срчаног мишића, тако да срце није могло да пумпа крв, што је вјероватно узроковало изнемоглост, умор, на шта се жалио и у телефонском разговору са здравственим радницима.

Није искључено да је Матијанић био дуже заражен прије него што је утврђено да је позитиван на вирус корона, што ће бити утврђено хистолошком анализом, чији ће резултати ускоро бити познати.

Закључак здравствених стручњака је да је едем плућа вјероватно био непосредан узрок смрти, а да је настао због миокардитиса, односно упале срчаног мишића, као и због обостране упале плућа.

Основни узрок смрти био је ковид 19, а друго значајно стање које је доприонијело смрти, али није са њом у узрочној вези је Сјогрнеов синдром који је Матијанић имао.

Надлежни органи покренули су истрагу због навода о несавјесном лијечењу Матијанића. Сматра се да су главни кривци љекари у сплитској Хитној помоћи, којима се новинар обраћао.

Матијанић није хоспитализован, иако је то тражио од љекара. Умјесто тога био је код куће у којој је 5. августа преминуо.

Био је уредник на порталу "Индекс" и новинар хрватског листа "Ферал трибјун".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана