Новости: Срби су опет реметилачки фактор у Хрватској

Танјуг
Новости: Срби су опет реметилачки фактор у Хрватској

ЗАГРЕБ - Срби су опет реметилачки фактор у Хрватској, ни криви ни дужни су се нашли у центру пажње, па због Срба црнокошуљаши марширају градовима, због Срба се подижу кривичне пријаве, а политички противници се прозивају због сарадње са Србима, пише портал хрватског недјељника Новости.

Разлог су предстојећи локални избори, који ће у Хрватској бити одржани у недјељу.

У приог овоме се наводи независна кандидаткиња Весна Шкаре Ожболт која је прије неколико дана на сучељавању кандидата за загребачког градоначелника у емисији Отворено на ХТВ-у махала папиром с бројем телефона.

Она је тврдилла да са тог броја зову бираче и говоре им да она сарађује са Србима због чега је најавила подношење кривичне пријаве. "Не насједајте, грађани, на ове ствари јер ја сам једини прави избор", казала је Шкаре Ожболт, не образлажући о каквој сарадњи се ради и зашто би уопште сарадња са Србима била такав кримен да се због тога обраћа правосуђу.

Примјер је и загребачки ХДЗ који је на свом фејсбук профилу оптужио кандидата Домовинског покрета Мирослава Шкору за прљаву кампању и подметања њиховом кандидату за градоначелника Давору Филиповићу.

ХДЗ Загреб тврди да је Шкоро лажно прозвао Филиповића да се крстио тек са 14 година и да му је отац српске националности.

"Од почетка сам изложен подметањима, прљавој кампањи, лажним насловницама и анкетама, али најгоре је што сам дожииео од Трговачког покрета Мирослава Шкоре, који је неки дан пустио подвалу да сам ''крштен с 14 година'' и да ми је ''отац Србин''", навео је Филиповић.

Поручио је и да је у међувремену медијима доставио све доказе о свом и очеву крштењу.

"Колико мораш бити јадан, очајан, успаничен, да се служиш таквим гадаријама као што он користи, да у кампањи вређаш туђу породицу и бесрамно лажеш о њој", казао је Филиповић такође не објашњавајући шта је лоше у томе да му је отац Србин.

Наведен је и пример Томислава Томашевића из платформе "Можемо!" којег је док је прикупљао потписе за кандидатуру на Тргу бана Јелачића, вербално напала група мушкараца тврдећи да је - Србин. "Да нам Србин буде градоначелник, Србин", викао је један од њих.

На прозивање Томашевића да је Србин неспретно се укључио и водитељ ХТВ-ове емисије „Недјељом у 2" Александар Станковић који га је питао је ли гледао шта избацује Гугл када се учита његово име.

Одговорио је да није гледао, а на то му је Станковић рекао:"Без везе, отвара се најчешће ''Томислав Томашевић, Србин''".

Томашевић се на то насмијао и рекао: "Не декларишем се као Србин".

Касније у интервјуу Новостима, Томашевић је рекао да га је Станковић затекао питањем и да је реаговао рефлексно.

"Нисам у том тренутку схватио то као погрдно спомињање националности, али чињеница је да немали број људи и даље сматра да је нечија припадност српском народу разлог за политичку дискредитацију и горе од тога, што сматрам потпуно неприхватљивим и против чега сам се и до сада борио, као и против сваког другог облика дискриминације, по било којој основи", објаснио је касније Томашевић.

Ако се свему овоме придода још и колона двадесетак младића који су у зору на православни Ускрс марширали Боровом скандирајући "Ој хрватска мати, Србе ћемо клати" и "Убиј Србина" додатно дижући ионако високе међунационалне тензије што итекако одговара десним политичким опцијама, јасно је да су Срби опет фактор, пише портал и додаје:" Реметилачки".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана