“Новости”: Под заставом НАТО пјевали о клању Срба

Срна
“Новости”: Под заставом НАТО пјевали о клању Срба

БЕОГРАД - Војну вјежбу поводом 10 година чланства Хрватске у НАТО, одржану на полигону “Еуген Кватерник” код Слуња, обиљежио је скандал у којем су хрватски војници заједно са припадницима такозване војске Косова пјевали усташке пјесме о клању Срба, пишу београдске “Вечерње новости”.

Лист наводи да се “наступ” хрватских и албанских војника догодио се касно увече 5. јуна, када су Хрвати, под утицајем алкохола, пуштали са разгласа пјесме из усташке НДХ, у чему им се придружило и двадесетак припадника оружаних снага самопроглашеног Косова.

“Слављење усташке и нацистичке идеологије под заставом НАТО, дешавало се у присуству припадника Оружаних снага БиХ, који нису учествовали у жусташком натпјевавањуж”, наводе “Новости”.

Лист пише да је један од официра Оружаних снага БиХ српске националности снимио догађај мобилним телефоном, али га је хрватски безбједњак натјерао да тај снимак обрише, а о томе му је издао и потврду.

Официр српске националности у саставу трупа Оружаних снага БиХ касније је о цијелом догађају саставио извјештај, наводи лист.

“Новости” пишу да је на војној вјежби учествовало 1.600 војника, углавном из земаља чланица НАТО, а у саставу јединице Оружаних снага БиХ највећим дијелом били су припадници бошњачког народа, као и један официр српске националности.

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је, поводом овог догађаја, да је за Београд неприхватљиво било какво појављивање паравојске самопроглашеног Косова.

Лист наводи да се, осим слављења усташке и нацистичке идеологије под заставом НАТО, отвара још једно питање - ко је одобрио припадницима Оружаних снага БиХ да учествује у маневрима под називом “Моментални одговор” у истом строју са “оружаним снагама” такозваног Косова које званично Сарајево не признаје.

Бивши официр КОС-а Љубан Каран каже да немили догађај у Слуњу није изненађење, јер између Приштине и Загреба “постоји братство по оружју”, како то говори и хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић.

“Албанци су од самог почетка учествовали у оружаној побуни у Хрватској. Многи са Косова и Метохије постали су официри хрватске војске, а неки су догурали и до високих чинова. Они тамо нису били као плаћеници, већ су учествовали са снажном и искреном мотивацијом”, наводи Каран.

Лист подсјећа да полигон код Слуња, на којем је одржана вјежба, носи име усташког злочинца Еугена Диде Кватерника, који је као шеф Равнатељства за јавни ред и сигурност НДХ, био надлежан за рад усташких логора у НДХ и спровођење репресалија и геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима.

Због умијешаности у убиство југословенског краља Александра, Француска га је у одсуству осудила на смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана