Новост на хрватским аутопутевима

index.hr
Новост на хрватским аутопутевима

На хрватским аутопутевима јуче је постављена прва 3Д сигнализација за погрешан смјер.

Прва 3Д сигнализација постављена је на аутопуту А4 Загреб-Горичан, а радови су изведени током ноћи како не би ометали саобраћај на том дијелу аутоцесте, поручили су из ХАЦ-а.

“Постављање ове сигнализације је пилот пројект који проводе Хрватске аутоцесте, а према нашим сазнањима једино се у Аустрији проводи сличан пројект. Током ноћи са четвртка на петак извешће се и друга 3Д хоризонтална саобраћајна сигнализација такође на аутопуту А4 на одмаралишту Љубешћица, у смјеру Загреба.

Током сљедећих  дана планира се изведба 3Д хоризонталне саобраћајне сигнализације на аутопуту А1 Загреб - Сплит - Дубровник, на чворовима Горња Плоча и Загвозд те на аутоцести А3 Брегана - Загреб - Липовац, на чвору Ругвица као и на аутопуту А5 Бели Манастир - Осијек - Свилај, на чвору Ђаково и одмаралишту Ивандвор у смјеру Осијека”, поручили су из ХАЦ-а.

3Д ознаке на коловозу стварају оптичку варку наиласка на “шиљке” или умјетне избочине, односно “уздигнуте плохе” с циљем додатног упозорења возачима који су кренули у погрешном смјеру.

Сигнализација за повећање размака

Такође, у наредном периоду поставиће се додатна саобраћајна сигнализација за поштовање безбједносног размака између возила и то на дијеловима аутопутева гдје се догађа највише налета на возило испред. безбједносни размак на аутопуту при највишој допуштеној брзини дефинисан је с двије секунде. Хоризонтална саобраћајна сигнализација помоћи ће возачима визуализацију двије секунде, а које значе размак од 70 метара. Тиме ће се осигурати сигурна удаљеност између возила, најављују из ХАЦ-а.

Осим тога биће постављени и знакови “Држите размак” те информативне плоче “Будите одговорни” с измјењивим порукама упозорења о важности држању размака, опасности кориштења мобилног у вожњи те опасности вожње под утицајем алкохола и опијата.

Све наведене активности изводе се искључиво с циљем додатног упозорења и едукације корисника како би се повећала безбједност, смањио број саобраћајних несрећа, али и утицало на подизање свијести о важности праћења саобраћајне сигнализације као и одговорне вожње, нагласили су из Хрватских аутоцеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана