Нови ударац Здравку Мамићу: Крота признао извлачење милиона из Динама

ГС
Нови ударац Здравку Мамићу: Крота признао извлачење милиона из Динама

ЗАГРЕБ - Хтио бих дати исказ о кривњи, изговорио је јутрос Игор Крота, један од седморо осумњичених на суђењу браћи Мамић и осталима за извлачење најмање 144 милиона некадашњих куна, односно 19,1 милион евра из Динама.

"Осјећам се кривим за све што ми се из оптужнице ставља на терет. Не желим износити даљу обрану и не желим одговарати на питања. Није ништа спорно од навода који ми се стављају на терет, желим да се овај поступак што прије ријеши", додао је Крота.

Консултовао се, каже, с адвокатом.

Након Никија Артура Вуксана, Крота је други који је признао кривицу за извлачење новца из Динама.

"С обзиром на признање Игора Кроте, предлажем да се казнени поступак у односу на оптуженог Кроту раздвоји", казао је потом тужилац Свен Мишковић, а Кротин бранилац с тиме се сложио.

Поступак је потом и раздвојен, а Крота је напустио судницу, потапшавши Дамира Врбановића по рамену у пролазу.

Појаснимо, Крота се није нагодио, него је признао кривицу па ће у посебном поступку бити одлучено о висини казне. Како је у разговору с новинарима на судском ходнику Крота објаснио, кривични је процес против њега и осталих започео прије осам година, у новембру 2015. била су хапшења, па само жели све што прије окончати, "отићи дома и затворити књигу".

Испитано је, подсјетио је, тек 11 свједока од њих 240.

"Не желим и са 70 година долазити ту", додао је.

Крота је прије десетак дана отказао пуномоћ дотадашњим адвокатима па је расправа протекле седмице стога одгођена, а на данашњем се рочишту појавио с новим браниоцем и признао кривицу. Сличан сценарио се, подсјетимо, догодио и у случају Вуксанове нагодбе, преноси Вечерњи.хр.

Игор Крота је петоосумњичени на суђењу Здравку Мамићу и још петорици.

Браниоци Здравка и Марија Мамића, Филип Главаш и Иван Станић Јутарњем су само кратко рекли да Кротино признање неће имати негативан утицај на њихове брањенике, јер се у односу на њих наставља доказни поступак, а они су увјерени да су докази на њиховој страни.

Иначе, Крота је био окривљен да је као власник и водитељ фирме регистрованих у Хонг Конгу, Кипру, Гибралтару и Сејшелима учествовао у, како УСКОК наводи, ‘‘злочиначком удружењу које је организирао и водио Здравко Мамић‘‘ те да се и преко његових фирми из Динама незаконито извлачио новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана