Нове мјере у Хрватској: За неношење маски казна 500 куна

Кликс
Foto: Архива

Влада Републике Хрватске на данашњој сједници донијела је одлуке о новим мјерама, а по први пут предвиђене су и казне за непридржавање прописаних мјера за сузбијење пандемије.

Министар Вили Берош је говорио измјенама Закона о заштити грађанства од заразних болести и казнама.

"Прописује се мјера обавезног ношења маске за лице и медицинске мјере, забрана јавних и приватних окупљања. Прописује се да мјере проводе полицијски службеници, цивилна заштита, инспектори Државног инспектората. Прописује се казна за правне особе у износу од 10 од 40 хиљада куна за непридржавање мјера. За прекршај одговорне особе у правној особи, те физичке особе обртника, прописује се казна од 5 до 10 хиљада куна у случају непридржавања закона. За прекршај физичке особе прописује се казна од 500 куна за непридржавање мјера", казао је Берош.

За власника посједа је казна у износу од 5.000 до 10.000 куна за организовање или дозвољавање окупљања, казао је министар.

Данас је донесена и нова одлука којом се ограничава прелаз на граничним прелазима РХ. Нови приједлог усклађен је с ЕУ и веже се на европске регије по карти ЕЦДЦ-а.

"Путници који долазе из зелених подручја ЕУ не требају ПЦР тест нити испуњавање додатних услова за улазак у РХ. Сви остали путници који долазе из ЕУ требају доставити негативни ПЦР тест који није старији од 48 сати или се на ковид тестирати при доласку у РХ и бити у самоизолацију до доспијећа налаза. Постоји изузетак, а ради се о пограничним радницима, студентима и ученицима", казао је министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана