Нове мјере од сутра у поноћ у Хрватској, на свадбама и сахранама до 30 људи

Срна
Нове мјере од сутра у поноћ у Хрватској, на свадбама и сахранама до 30 људи

ЗАГРЕБ - Шеф националног штаба цивилне заштите Хрватске Давор Божиновић рекао је да ће од сутра у поноћ ступити на снагу нужне епидемиолошке мјере које се односе на забрану окупљања.

“Донисмо одредбу којом се прописује строга мјера физичког дистанцирања, два метра у затвореним просторима и 1,5 метар на отвореним. Забрањује се одржавање свих окупљања са више од 50 лица, а на свадбама и сахранама највише може бити 30 људи”, рекао је Божиновић на конференцији за новинаре.

На осталим приватним свечаностима биће дозвољено окупљање највише 15 лица, а спортска такмичења могу се одржавати само без публике.

Јавна окупљања могу трајати само до 22.00 часа, а свадбе до поноћи, до када ће трајати и окупљања у угоститељским објектима.

“Обавјештења о окупљањима више од 30 лица морају се доставити цивилној заштити, као и евиденција за сва окупљања са више од 15 особа”, рекао је Божиновић.

Забрањује се продаја алкохола од поноћи до 6.00 часова.

Обавезно је ношење маски на отвореном кад није могуће обезбиједити дистанцу. Маске су обавезне и на гробљима, због празника Свих светих.

Мјере се одређују на 14 дана након чега ће бити процијењено њихово провођење и донесена одлука и њиховом евентуалном даљем продужавању.

Директор Националног института за јавно здравство Крунослав Цапак и министар здравља Вили Берош истакли су да у цијелом свијету расте број новообољелих, а Хрватска је на средини међу европским земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана