Нова уредба за мигранте запослене у словеначким предузећима

Срна
Нова уредба за мигранте запослене у словеначким предузећима

ЉУБЉАНА - Влада Словеније одлучила је да мигранти запослени у словеначким предузећима ипак неће при сваком преласку границе морати да показују ковид потврде и тестирати се два пута седмично.

Ранија уредба Владе прописивала је потврде о вакцинисању и тестирање, а према новој уредби страни радници неће морати ни у карантин.

То се односи само на прекограничне раднике који раде у некој чланици ЕУ или шенгенског простора и који имају пребивалиште удаљено највише десет километара зрачне линије од словеначке границе.

Изузетак од карантина за такве радне мигранте има временски рок, па се предвиђа да ће важити до 15. августа или најкасније до 1. септембра. Сви остали путници при уласку у земљу и даље морају доказати да су пребољели вирус корона, да су негативни на тесту или да су вакцинисани. У супротном ће морати у карантин.

Влада је одлучила да ће организатори већих окупљања, попут концерата и спортских догађаја, те угоститељи посебном апликацијом требати контролисати да ли су посјетиоци заштићени, односно јесу ли цијепљени, пребољели ковид 19 или имају негативан тест, преносе хрватски медији.

Представници власти свакодневно упозоравају на потребу што бржег вакцинисања, како би се на јесен избјегао интензивнији талас заразе и оптерећење болничког систава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана