Након отварања аутопута, кроз кањон Мораче пролазе тек ријетки

Anadolija
Након отварања аутопута, кроз кањон Мораче пролазе тек ријетки

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је 13. јула ове године коначно добила прве километре аутопута. Отварањем дионице Смоковац-Матешево, која води од Подгорице до Колашина, путовање кроз кањон Мораче постало је прошлост.

Црна Гора је годинама била једина држава на Балкану без километра аутопута.

Ипак, вишедеценијски сан бројних генерација коначно је остварен, па је 13. јула, на Дан државности Црне Горе, свечано отворена прва дионица аутопута Бар - Бољаре, која се простире од Подгорице до Колашина.

-Кроз кањон Мораче најчешће возе туристи- Већ у првим данима након отварања, било је евидентно да старим путем кроз кањон Мораче, пролазе тек ријетки. Смањена фреквентност саобраћаја, угоститељски објекти који чекају госте, продавци воћа уз саму цесту који се жале да нема посла, слика је која се може видјети ових дана на магистрали од Подгорице према Колашину.

Да је промет драстично смањен, потврђује Вучко Радоњић, продавац воћа, сокова и других производа, на Биочама. Некад је каже било много посла, људи су свраћали. Сада мање.

"Промет је опао за двије трећине од како је отворен аутопут. Има мало саобраћаја, углавном камиони пролазе", каже Радоњић.

 

- Кафане и угоститељски објекти који од Биоча даље воде према кањону Мораче, такође полупразни.

Угоститељи се жале да нема промета, а да пролазе ријетки туристи који разгледају кањон. Аутобуски превозници су углавном своје линије усмјерили према аутопуту.

Вукадин Влаховић, који се бави продајом домаћих сокова, констатује да је код њега промет већ сада мањи за 50 одсто.

"Првих недјељу дана од отварања аутопута, није било баш никога. Сада имамо неке туристе који су заинтересовани за кањон Мораче и манастир Морача, али је све то смањено", каже  Влаховић.

На ионако слаб промет додатно утиче и забрана пролаза кроз кањон теретним камионима у вечерњим сатима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана