Најаве о оснивању партија знак да се политичка сцена Црне Горе мијења

Г.С.
Foto: Адриа.тв

ПОДГОРИЦА - У Црној Гори тренутно су регистроване чак 53 партије, а та цифра у наредном периоду увећаће се на најманје 55, с обзиром на то да су већ два политичара најавила да ће основати своје странке.

Како партије оснивају лјуди који су већ у политици, аналитичар Срђан Перић очекује да би то могло донијети прерасподиелу гласова, али не и „буђенје“ апстинената.

Донедавно високи функционер ДПС и бивши премијер Душко Марковић, најавио је да оснива странку. Према још непотврђеним информацијама, нјегова партија ће се звати Европска реформска акција, а у току овог миесеца се очекује објавлјиванје програма, преносе Новости.

Да је у току осниванје покрета, најавио је и министар у Влади Дритана Абазовића, некада члан СНП-а, Марко Ковач. Када ће се осниванје озваничити, није прецизирао, али је навео да то зависи и од политичких процеса у главном граду и на државном нивоу.

- Јавност ће благовремено бити обавјештена кад за то дође вријеме. Не бих далје спекулисао око тога - поручио је Ковач.

Ове најаве, према оцијени Перића, свакако су имуплс да се политичка сцена у Црној Гори миенја, али је, тврди, упитно колико ће значајне те промиене бити.

- Укупно имамо проблем са великим утицајем партија на све сфере живота и сваки корак који би умањивао тај проблем је занимљив, небитно на којем полу политичког спектра се дешава. Једнако тако, то што је неко нов само по себи не значи да ће по аутоматизму бити другачији, стога сачекајмо да видимо карактер тих нових субјеката и њихово идеолошко, али и стратешко опредиељење - казао је Перић.

И Милатовић и Копривица лидери?

ИАКО званичних потврда нема, да би Милатовић могао да оснује партију говори се још од тренутка када се разишао са актуелним премијером Милојком Спајићем и његовом партијом Покрет Европа сад. Да је могућ раскол и у Демократама, спекулише се миесецима због мимоилажења лидера Алексе Бечића и Мома Копривице, који наводно планира да оснује странку под називом Прогрес. Ипак, он тврди да наводи нису тачни.

Додаје и да, ако би нови субјекти који долазе из постојећих странака могли да рачунају на бираче из политичког окружења из којег долазе, те да се у том случају пре може десити редистрибуција гласова оних који извиесно излазе на изборе, него ли „буђење“ апстинетата.

- Када је реч о Марковићевој странци, није за очекивати да ће се тај субјект идеолошки много разликовати од ДПС, и виероватно неће одбијати потенцијалну сарадњу са њима у будућности. Тренутно је то линија маркације политичке сцене - наводи Перић и истиче да тренутно доминантној политици недостају иновативност, нови приступ, искреност, а да је управо то потребно да би се анимирали апстиненти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана