На тврђави у Сутомору графит "Србе на врбе", црногорско министарство криви ауторе тробојки

Agencije
На тврђави у Сутомору графит "Србе на врбе", црногорско министарство криви ауторе тробојки

На Табији у Сутомору, културној баштини из 19. вијека која је санирана након што је на њој прошле недјеље осликана тробојка, освануо је увредљиви натпис "Србе на врбе", пишу Вијести. Министарство културе сматра да иза натписа стоје исти они који су на зидинама претходно осликали тробојку.


 

Министарство културе је осудило, како су навели, нови случај вандализма. У саопштењу се додаје да је "рукопис исти" као када је освануло обиљежје актуелних протеста поводом Закона о слободи вјероисповијести, као и да се аутори нису потрудили ни да промијене локацију.

- За разлику од ранијих манифестација 'братољубља' – попут спаљивања и цијепања заставе Црне Горе – овог пута, ипак, тежња је да се прикаже тобожња угроженост дијела становништва наше државе. Да ли угрожених има и да ли су било чија права нарушена, најбоље говори пуна слобода изражавања протеста на улицама Црне Горе, који трају дуже од два мјесеца - саопштено је из Министарства.

Из Општине Бар су саопштили да се ради о неприхватљивој поруци говора мржње.

- Због чега је тврђава Табија препозната као локација за вандализам остаје непознато, међутим поново изражавамо најснажнију осуду због скрнављења тврђаве која је законом заштићена и исписивања порука које нарушавају разумијевање, међувјерски и међунационални склад, који су трајне вриједности Бара и његових становника - наводи се у саопштењу.

Из Министарства су 20. фебруара, осудили девастацију Табије, након што је на њој осликана тробојка.

Раније је саопштено да је због сликања тробојке поднета кривична пријава против Н. Н. лица због кривичног дјела девастације културног добра.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана