На данашњи дан формирана злочиначка НДХ: "Трећину Срба побити, остале протјерати и покатоличити"

Срна
На данашњи дан формирана злочиначка НДХ: "Трећину Срба побити, остале протјерати и покатоличити"

ЗАГРЕБ - Данас су се навршиле 82 године од када је, под заштитом њемачког Рајха, у Загребу проглашена Независна Држава Хрватска (НДХ) у којој је извршен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, и која је у историји остала најпрепознатљивија по логору смрти Јасеновац у којем је убијено на стотине хиљада људи.

На челу НДХ налазио се усташки поглавник Анте Павелић. Грађанима је тада на радију прочитан позив дотадашњег потпредсједника југословенске Владе Влатка Мачека да се покори њемачкој војсци и подржи усташе - регуларну војску фашистичке НДХ.

Одмах по оснивању НДХ усташе су почеле терор над Србима, Јеврејима и Ромима, а до јесени 1941. године године у Србију је протјерано око 200.000 Срба.

Уз благослов Ватикана и Римокатоличке цркве у Хрватској, православни Срби су присилно покатоличавани, а најдрастичнији облик терора над Србима, Јеврејима и Ромима били су масовни покољи. Најпознатије стратиште био је концентрациони логор Јасеновац у којем је убијено на стотине хиљада људи.

Та највећа фабрика смрти у Другом свјетском рату или балкански Аушвиц, како га називају угледни јеврејски историчари, “радила” је пуном паром од љета 1941. до краја априла 1945. године.

На подручју НДХ отварани су и логори за дјецу - једини такве врсте у Другом свјетском рату. Само са подручја Козаре страдало је више од 19.000 српске дјеце, што од усташког метка и ножа, што од глади и болести у многим логорима и болницама.

Цијела НДХ била је испуњена дубоким јамама у које су бацани убијени Срби - од Херцеговине до Лике, Кордуна и Баније. Најозлоглашенија усташка јединица била је “Црна легија”, основана у Сарајеву 1941. године и названа тако због црне боје униформи својих припадника, командант је био Јуре Францетић, а његов замјеник Рафаел Бобан. Због страшних злочина, њемачки војни представници тражили су од усташког поглавника Анте Павелића да расформира ту усташку јединицу или да уклони Францетића са њеног чела.

Павелић је то учинио, али је Францетића именовао за команданта свих “стајаћих дјелатних здругова” усташке војске.

Фашистичка усташка организација основана је 1929. године уз помоћ фашистичке Италије, која је обезбјеђивала центре за обуку, те финансијску и политичку помоћ, а подршка је долазила и од присталица Хрватске странке права, коју је основао Анте Старчевић крајем 19. вијека. Програм НДХ, који је формулисао Миле Будак, био је да се Хрватска “очисти” од Срба тако што ће “једну трећину Срба убити, једну трећину протјерати, а једну трећину покатоличити”.

И данас у Хрватској многе улице носе име усташког идеолога Будака и других злочинаца, а свеприсутно је нескривено настојање да се рехабилитује усташки режим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана