На аутопутевима у Словенији од данас ниже цијене дизела

Танјуг
Foto: delo.si

ЉУБЉАНА - На већини бензинских пумпи на аутопутевима у Словенији од данас је снижена цијена дизела, пошто је влада одлучила да укине двије еколошке таксе на то гориво.

Циљ је да се цијена дизела на аутопутевима, гдје је премашила два евра по литру, спусти на ниво од 1,848 евра, колико износи на бензинским пумпама ван аутопутева, преноси агенција СТА.

Ова мјера ће трајати највише мјесец-два, рекао је министар за инфраструктуру Бојан Кумер. У том периоду, како је објаснио, држава неће наплаћивати таксу за енергетску ефикасност нити накнаду за подршку производњи електричне енергије из обновљивих извора.

Словеначка влада је раније укинула те двије накнаде и још једну - на емисију CO2, малопродавцима изван мреже аутопутева, гдjе су марже ограничене.

Нова нижа цијена дизела на пумпама на аутопутевима важи за сва возила, а не само за предузећа која се баве превозом или за домаће потрошаче.

Кумер је навео да влада сада намјерава да предузме мјере за јавни превоз путника од 1. јула, те да се разговори о томе још увијек воде.

Очекује се и предузимање мјера за пољопривреднике и прехрамбени сектор, након чега ће услиједити мјере за борбу против раста цијена природног гаса и струје.

Министар је потврдио да влада разматра регулисање цијена за домаћинства, за угрожене групе и мала и средња предузећа.

„Не можемо да вратимо цијене на ниво пре него што су почеле нагло да расту, али можемо да их бар ограничимо на ниво који је подношљив за становништво", рекао је Кумер, преноси СТА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана