МУП Хрватске: Лажне оптужбе за насиље над мигрантима

Срна
МУП Хрватске: Лажне оптужбе за насиље над мигрантима

Загреб - Хрватско Министарство унутрашњих послова /МУП/ саопштило је да се у Хрватској према илегланим мигрантима поступа у складу са Законом о странцима и да они “најчешће лажно оптужују полицијске службенике за насиље”.

Поводом извјештаја организације “Хјуман рајтс воч” о томе да Хрватској не би требало дозволити улазак у Шенгенску зону због поступања према мигрантима који у ту земљу долазе из сусједне БиХ, из МУП-а Хрватске истичу да заговорници незаконитих улазака у ЕУ већ дуже пласирају такве информације због примјене мјера одвраћања на граници ЕУ које су се показале ефикасним.

У саопштењу се наводи да је БиХ више пута признала да не може штитити границу према Србији и Црној Гори усљед недостатка капацитета, те надлежни органи БиХ у ситуацији готово неконтролисаног прилива миграната усмјеравају ова лица на подручје Унско-санског кантона.

Из хрватског МУП-а напомињу да према том кантону постоји организовани превоз кроз БиХ, те да је жељезничка веза између Сарајева и Бихаћа успостављена након 27 година, баш у вријеме усмјеравања миграната према граници са Хрватском.

У саопштењу се наводи да су ријетке вијести о несметаном уласку миграната у БиХ из правца Србије или Црне Горе.

Из хрватском МУП-а тврде да су у свим случајевима пријаве невладиних удружења и других организација о наводној употреби средстава присиле према мигрантима спроведене детаљне теренске провјере у полицијским управама и ниједном није утврђено да су употријебљена средства присиле или друга кривична дјела.

Истраживач из “Хјуман рајтс воча” за Источну Европу и Балкан Лидија Гал сматра да “Хрватска незаконито и насилно враћа азиланте и мигранте због чега нема право на улазак у Шенген”.

Из ове организације напомињу да су документоване колективне депортације миграната из Хрватске у БиХ и Србију од 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана