Мошти Арсенија Сремца испраћене из Саборног храма у Подгорици

Срна
Мошти Арсенија Сремца испраћене из Саборног храма у Подгорици

ПОДГОРИЦА - Мошти Светог Арсенија Сремца, насљедника Светог Саве, вечерас су у пратњи Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, свештенства, монаштва и вјерника свечано испраћене из Саборног храма Христовог Ваксрсења у Подгорици за манастир Ждребаоник.

Испраћају је претходила вечерња служба коју је служило свештенство подгоричког храма уз молитвено учешће митрополита Амфилохија.

Чудотворне мошти Светог Арсенија Сремца стигле су у Саборни храм Васкрсења јуче у навечерје празника иконе Пресвете Богородице Пећке Краснице, коју је Свети Сава добио када је постао архиепископ српских и поморских земаља, а која се чува у Пећкој патријаршији, коју је основао Свети Арсеније Сремац.

Мошти су у храм стигле из Цркве Вазнесења Господњег на Ублима у Кучима, први пут послије 164 године.

Отац Бранко Вујачић у име свештенства Саборног храма Васкрсења захвалио је сестринству манастира Ждребаоник за благослов да свете мошти другог српског архиепископа буду у овом храму.

“Велики је то дар за нас на храму, за вјерни народ, за овај град. Али, благослов и за читаву Црну Гору је да мошти насљедника Светога Саве бораве међу нама. Нека је слава и хвала Богу и молитвама Светог Арсенија да Бог погледа на нас, на овај храм и на овај град, који се радује увијек овако благословеним данима и благословима светих Божијих угодника. Нека нам је наздравље, на радост и спасење молитва ова и благослов Светога Арсенија”, истакао је протојереј Вујачић.

У пратњи митрополита Амфилохија мошти Арсенија Сремца стигле су у манастир Жребаоник око 20.00 часова, а дочекао их је велики број вјерног народа са монахињама тог манастира.

Од Подгорице до Даниловграда и манастира Ждребаоник ћивот са моштима Арсенија Сремца пратила је велика колона аутомобила, у складу са правилима која су прописана у времену короне. Све је прошло без инцидената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана