Молебани и литије широм Црне Горе: Не дамо светиње! Бранимо Српску православну цркву”

Агенције
Молебани и литије широм Црне Горе: Не дамо светиње! Бранимо Српску православну цркву”

ПОДГОРИЦА, НИКШИЋ - Широм Црне Горе и вечерас се одржавају литије и молебани у знак протеста против усвојеног спорног Закона о слободи вјероисповијести.

У Подгорици се присталице СПЦ, као што је најављено, окупљају испред храма Христовог васкрсења. Након тога литија креће улицама главног града, преноси РТЦГ.

Од доњег манастира Острог кренула је литија ка Никшићу. Колона је дужа од километра и по, јавља ТВ Српско уједињење

Окупљени узвикују “Не дамо светиње! Бранимо Српску православну цркву”.

Молитвене литије одржавају се од 31. децембра као вид протеста према Закону о слободи вјероисповијести, који је усвојен у другој половини децембра.

Свештеник Милош Весин из САД рекао је данас у Беранама да читав свијет ових дана прати дешавања у Црној Гори и упорност вјерног народа у одбрани светиња.

“Читав хришћански свијет и на истоку и на западу прати ова дешавања и вашу упорност да одбраните светиње”, рекао је Весин на молебану у Манастиру Ђурђеви ступови.

Он је истакао да је дошао из САД да се поклони господственом скупу у Беранама и да би пренио поруку православних вјерника из Чикага и Либертивила који се моле и одржавају литије у жељи да одбране светиње.

Грађанима Берана који су се окупили у центру, на кружном току код аутобуске станице придружиле су се бројне литије и становници мјесних центара који су препјешачили десетине километара из разних праваца.

Данашња литија у Беранама била једна од најмасовнијих до сада и протекла је мирно.

На молебан и литију у Бијелом Пољу данас је стигао и свештеник Предраг Поповић који је кренуо пјешице из Велике Плане до Манастира Острога. Поповић је рекао да је част свих да иду тамо гдје су угрожене светиње да их бране својим животима, душама, да не дају да их газе.

“Овдје су казали Црна Гора, ја вас не зовем више Црногорци, већ Светогорци. Ми смо први пастири Христови који морамо да идемо у борбу са вуковима. Црква је одувијек била као кошница која је сакупљала свој народ и давала мед свакоме ко је од ње тражио”, навео је Поповић.

Он каже да је малу групу са којом пјешачи на црногорској граници пресрела група САЈ-оваца, али да му је “тада срце заиграло од радости јер је знао да је на правом путу”.

Литија дуга неких 25 километара упутила се ка Бијелом Пољу јутрос у 9.00 часова од Цркве Светог Николе у Подврху до Цркве Светих апостола Петра и Павла.

Данашња литија и молебан у Бијелом Пољу је једна од најмасовнихији до сада у седам седмица колико трају молебани Богородици и молитвене литије због Закона о слободи вјероисповијести.

У току су велике литије у Подгорици и Никшићу које предводе владике рашко призренски Теодосије и црногорско-приморски Амфилохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана