Молба Зорана Мамића у Жупанијском суду у Загребу, жели служити казну у БиХ

Танјуг
Молба Зорана Мамића у Жупанијском суду у Загребу, жели служити казну у БиХ

Портпарол Жупанијског суда у Загребу Крешимир Девчић потврдио је данас да је молба бившег тренера ФК Динама Зорана Мамића, да затворску казну издржава у БиХ, добијена и додао да не постоје рокови за одлучивање по тој молби, као и да се нада ће то бити у разумном року.

Зоран Мамић, који је правоснажно у Хрватској осуђен на 4,8 година затвора, тражио је да му се омогуци издржавање казне у БиХ, чији је такође држављанин и гдје се, како је рекао, тренутно налази.

"Да би дошло до могућности преузимања извршења казне затвора, мора постојати сагласност једне и друге стране, осим осуђеника који је пристанак дао самом молбом коју је поднео", објашњава Девчић.

На питање може ли Хрватска да одбије захтјев Зорана Мамића, Девчић за загребачку Н1 каже да може да га не прихвати.

"У том случају се иде другим путем, који одређује Закон о извршењу казне затвора", рекао је Девчић.

Осврнуо се и на могућност проблема око изручења као што је то био случај за Зорановим старијим братом Здравком Мамићем.

"Ту се ради о два осуђеника, двије особе. Они јесу заједно у том предмету, али сваки осуђеник се гледа засебно у околностима и контексту. Оно је било изручење, а ово је преузимање извршења казне затвора и то не би требало д аима утицај", прецизан је Девчић.

Упитан да ли се таква ситуација могла спријечити, Девчић каже:

"Увијек је накнадна памет најбоља. Ви гледате сваког оптуженика индивидуално, кроз понашање током поступка. Ако се он одазива на судске позиве, долази, јавља се, обавијештава суд о изостанцима и слично, онда ви то цијените. Не можете знати унапред хоће ли се догодити оваква ситуација или неће".

Зоран Мамић је, наиме, од изрицања правоснажне пресуде три пута напуштао Хрватску, што је често био повод за полемику у јавности како је то могуће.

Сада се браћа Мамић налазе у БиХ, с тим да се Здравко Мамић тамо склонио пре изрицања првостепене пресуде, а на захтев Хрватске да буде изручен, правосуђе БиХ је то званично одбило.

Иначе, Здравко Мамић је осуђен у истом поступку у којем је осуђен и његов брат Зоран, на 6,5 година затвора.

Обојица због извлачења новца из ФК Динама.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана