Митрополит Јоаникије: Светиње на Космету су у великој опасности

Срна
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је јутрос, на празник Светог краља Стефана Дечанског, Свету литургију у Цетињском манастиру, одакле је поручио да су светиње на Косову и Метохији у великој опасности.

"Ми овдје када смо се борили за очување светиња, истовремено смо се борили и за очување светиња на Косову и Метохији које су и даље угрожене", нагласио је владика Јоаникије.

Владика је навео да западни свијет хоће да отме дио територије државе Србије и да насилно створи такозвану државу Косово, а онда да светиње и сво културно благо српског народа на Косову и Метохији прекњижи на ту такозвану државу.

"Садашње власти у Приштини хоће да отму светиње. Међутим, Свети Стефан Дечански и остали Божији угодници - Свети кнез Лазар и српски архиепископи и патријарси чували су наше светиње. Тако их чувају и данас и јасно свједоче свима да су то православне српске светиње", истакао је митрополит Јоаникије.

Митрополит је навео да српске светиње на Космету припадају и духовном и културном благу Европе и свијета, али да треба да се зна ко их је подизао и у славу којег Бога су подизане.

"Мора све имати своје име. Не може бити никако другачије", поручио је митрополит Јоаникије и истакао да су ктитори светиње посвећивали искључиво Богу и Цркви његовој и ником другом.

Владика је истакао да је наш народ као једну од највећих српских светиња увијек помињао манастир Дечане.

"Нека буде срећан овај велики празник Светога краља Стефана Дечанскога. Нека његове свете молитве заступају Косово и Метохију, и све нас заједно са њима", поручио је митрополит Јоаникије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана