Митрополит Јоаникије о Резолуцији Скупштине Црне Горе: А гдје су Јасеновац, Јадовно...?

Танјуг
Митрополит Јоаникије о Резолуцији Скупштине Црне Горе: А гдје су Јасеновац, Јадовно...?

ПОДГОРИЦА- Митрополит црногорско приморски Јоаникије запитао је данас, поводом усвајања Резолуције о Сребреници у Скупштини Црне Горе, гдје су Јасеновац, Јадовно и Велика.

- Усвојили су резолуцију о Сребреници тако како су је усвојили. Хоће ли усвојити Резолуцију о Јасеновцу? Јадовну? Коричкој јами? Хоће ли о злочинима СС дивизија у Пиви и у Велици? Кад је неко покренуо питање да се ти злочини осуде и да се покаже да су антифашисти? - поручио је митрополит Јоаникије у манастиру Стањевићима, гдје је служио литургију поводом Тројчиндана.

Према његовим ријечима, када су научници утврђивали појам геноцида, међу осталим народима, имали су у виду страдање српског народа и то баш у Јасеновцу.

Додао да они који се хвале и који су се хвалили да су антифашисти, никада нису осудили фашистичке злочине геноцидних дивизија, СС дивизије су биле геноцидне, преноси IN4s.

-Кадa су посланици у Црној Гори поменули злочин у Велици, тек од скоро, преко 70 година тај нацифашистички злочин и у Долима Пивским је потискиван и теран у заборав, а то је овдjе у Црној Гори - указао је митрополит.

Истакао је да већина њих није осудила тај злочин, нити је дошла да се поклонi жртвама.

-Претходници ових садашњих су потискивали у заборав, нити их има у уџбеницима, нити у историји Црне Горе, а нити их има у народном памћењу - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је позвао политичаре који су тренутно на власти да се ослободе вишка страсти, вишка мржње, осуде и да као пристојни, цивилизовани и одговорни људи седну и да разговарају и да се побрину о интересу народа, а не само о интересу својих странака и о своме личном интересу и личној промоцији.

Поручио им је да нису ту постављени ради тога, „него да помогну народу и да помогну својој отаџбини, да помогну Црној Гори“.

-Хајде да будемо људи, да сjеднемо па да разговарамо и да видимо шта ћемо чинити и да видимо како ћемо помоћи народу, како ћемо помоћи држави, како ћемо решити унутрашње проблеме које нико други не може решити, а није ни поштено, није ни људски, ни у складу са нашим менталитетом да било ко други у нашој кући долази да нас мири и да успоставља ред, то је срамота и то је ко води данас народ, којима је народ поверио ту дужност, треба да имају у виду - истакао је Јоаникије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана