Митрополит Јоаникије: Митрополија има јасан континуитет - историјски, правни, имовински

Срна
Митрополит Јоаникије: Митрополија има јасан континуитет - историјски, правни, имовински

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је да Митрополија црногорско-приморска има јасан континуитет - историјски, правни и имовински, да непрестано функционише 800 година, под различитим називима.

Митрополит је рекао да је предсједник државе Мило Ђукановић по питању вјере и послова Цркве већ много пута до сада прекшио Устав Црне Горе и најгрубље се умијешао као политичар, те истакао да Црква мора да се брани ако се политика на најгрубљи начин мијеша у црквене послове и покушава да спријечи вјерски обред и вјерске послове.

"Ми нисмо инсталација никакве политике, већ институција коју је установио Господ Исус Христос, а у организационом смислу Свети Сава", рекао је митрополит Јоаникије за Радио-телевизију Црне Горе.

Владика је истакао да у Митрополији никада није било ријечи о њеном одвајању од Српске православне цркве, већ да су то очекивали људи из власти.

"Не може Митрополија да обрише своју историју, свој идентитет, вјековни светосавски, хришћански. Дакле, ја као митрополит и сваки митрополит, дужан је да његује јединство Цркве и да поштује канонску јурисдикцију", поручио је митрополит Јоаникије.

Митрополит је, између осталог, рекао да је капела на Ловћену насилно срушена и да је угрожен аманет и дјело Његошево, те да вјерује да ће се народ покајати и на својим раменима изнијети камење на врх Ловћена и вратити капелу.

"Кад будемо враћали капелу на Ловћену, враћаћемо је само у функцији измирења Црне Горе и Црногораца", нагласио је митрополит и додао да се капела на небо вазнијела и на небу постоји.

Према његовим ријечима, капела је као оно зрно пшенице које умире али рађа стоструко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана