Митрополит Амфилохије: Нема већег безумља од стварања цркве на основу државне припадности

Срна
Митрополит Амфилохије: Нема већег безумља од стварања цркве на основу државне припадности

ЦЕТИЊЕ - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је данас да је безумље стварање цркве на основу државне или било које друге припадности и да већег није било у овдашњој историји.

"А чим се неко отуђи од Цркве, чим се обезбожи, онда све мијења, мијења и главу и нацију. Тако то бива свуда у свијету", нагласио је Његово високопреосвештенство

Његово високопреосвештенство је навео да црногорска власт позива на одрицања од Бога љубави и Цркве Божије, преноси Митрополија црногорско-приморска.

"Ова савремена црногорска власт позива на стварање своје сатанске безбожне цркве, богопротивне цркве која је разапела Христа и оне правде коју је примијенио Понтије Пилат прихвативши лажи о Христу и осудивши Га на смрт и распеће", указао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је примијетио да је савремена правда много блиска тој пилатовској правди, "посебно овдје код нас у овим преломним временима".

Његово високопреосвештенство истакао је да је овдје поново "Пилат васкрсао, који хоће да убије Христа Господа" и да "људе лиши Цркве Његове".

"И међу вама Бокељима има оних који се сада одричу да нису Срби, да нису православни, који хоће своју цркву. Коју своју Цркву? Гдје је то било у историји да безбожник ствара цркву! То само може у овој безумној, избезумљеној данашњој Црној Гори. Безбожник да ствара своју цркву! То је ђавоља црква, то није Божија Црква", упозорио је митрополит Амфилохије.

Митрополит истиче да је народ у Црној Гори, без обзира како се звао увијек припадао једној светој саборној апостолској Цркви Христовој, која се кроз вјекове звала Српска црква, нарочито од времена Светога Саве.

Његово високопреосвештенство је истакао да име Цркве није битно, већ да је битно да је она једна Божија Христова Црква, као и то да њу не може стварати било ко зато што је њу створио сами Бог и људи који су се крстили у име Оца и Сина и Духа Светога кроз вијекове.

"Нажалост, данас у овој нашој никада несрећнијој Црној Гори, они који су обоготворили Броза и Стаљина, повели братоубилачки рат 1941, па наставили до данас да воде то братоубилаштво, клањали се Титу и партији, сада проглашавају Црну Гору и своју нацију за Бога и хоће Цркву да претворе у своје божанство", рекао је митрополит Амфилохије.

Његово високопреосвештенство пита како могу атеисти да знају шта је и ко је Црква јер кад би то знали онда би, како је казао, знали да се ова Црква, која се данас зове СПЦ тако зове и у Француској, гдје има Француза који јој припадају, затим у Шпанији.

"Нико њих не тјера да буду Срби, нити су они то тражили, него да буду припадници једне свете саборне и апостолске Цркве. Ја јесам и Србин, и јесам и Црногорац, и моји су преци немањићку Морачу припојили 1820. године Црној Гори. Јесам и Црногорац, али сам, прије свега, оно што су били сви моји преци. Шта треба да радим, да се одрекнем ђеда, предака!? Како то може да буде?!", наглашава митрополит Амфилохије.

Митрополит је напоменуо да, с друге стране, он не поистовјећује Цркву са српством, истичући да су истински прави Срби они који су крштени, миропомазани, они који се причешћују тијелом и крвљу Христовом.

Запитавши колико је оних Срба који су при Цркви, који су се вратили Цркви, митрополит је подсјетио да су Срби у 20. вијеку били носиоци безбожништва.

Митрополит је додао да је и Инк јер има своју браћу, кумове који су Инки у Перуу.

"Најбитније је да припадамо једној светој саборној апостолској Цркви Христовој, а национално нек се осјећа ко како хоће по мјесту гдје живи", нагласио је митрополит.

Митрополит је посебно нагласио да ови кумровачки ђаци, васпитани у безбожништву, који сада хоће да стварају неку Црну Гору, хоће и храмове Краљевине Црне Горе, која је била крштена јер су је створили црногорски митрополити који су сви били Срби.

"Они су створили Црну Гору крштену, миропомазану, која се причешћивала, а не Црну Гору Јосипа Броза и онога што су урадили Фрањо Јосиф и тај његов каплар на Ловћену. Монтенегрини хоће Броза! И тај каплар сада диригује овдје. Све што раде је у том духу каплара Фрања Јосифа. Прво су срушили Цркву Св. Петра на Ловћену и починили најстрашнији злочин и сада комите лудују по Ловћену, а Његош је тамо утамничен", навео је митрополит.

Његово високопреосвештенство је истакао да је из те срушене ловћенске цркве никло 19 таквих цркава у свијету и гради се још јер, како је навео, оно што је Божије је неуништиво и ова "господа би требало да схвате да се тиме не гради будућност Црне Горе, већ се разарају њени темељи".

"Разара се вјера истинска и права кроз њихов покушај да створе своју некакву аутокефалну цркву. Дај Боже да то схвате и ови које је вријеме избацило на површину да буду на власти у Црној Гори, да не воде ову Црну Гору у бестрагију, у пропаст. Разорили су утробу Ловћена, те свете планине, ухапсили Светог Ловћенског Тајновидца и није чудо што мене воде на суд и што су сада ухапсили и нашега владику Јоаникија. Таква им је беспамет, непамет", истакао је митрополит Амфилохије.


Митрополит црногорско-приморски истиче да они мисле да на лажима и духу братоубиства и богоубиства стварају будућност Црне Горе, те указује да се на томе ништа истинско и право није стоврило.

"Зато је битно да се враћамо Светом Јовану Богослову и свима који су наслиједили њега да свједоче Христа Бога", истакао је митрополит Амфилохије.

Архиепископ цетињски је изразио наду да ће црногорска власт да се отријезни од брозоморе, најопакијег вируса који је харао Боком и Брдима и Црном Гором, вируса безбожништва.

"А чим је безбожништво, онда је одрицање од себе и од свога бића, имена и језика и од свога народа", напоменуо је владика Амфилохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана