Митрополит Амфилохије на челу литије у Подгорици

Срна
Митрополит Амфилохије на челу литије у Подгорици

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије предводи молитвену литију у Подгорици, која је кренула кренула испред Храма Христовог Васкрсења у знак протеста против антицрквеног Закона о слободи вјероисповијести.

Из Митрополије су саопштили да се литији придружило неколико хиљада грађана из Зете, који су у 15.30 часова кренули од цркве Свете Петке у Голубовцима, као и вјерници из Куча и неколико подгоричких насеља.

Прво је служен молебан, па је подгоричким улицама кренула литија, након које ће се вјерници и свештенство вратити пред Храм, гдје ће у 20.00 часова почети свечана Светосавска академија.

У Беранама се на литији и молебану против Закона о слободи вјероисповијести окупило више од 20.000 вјерника, што је до сада највећи број становника те општине.

Учесници литије, коју је предводио Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, носили су транспаренте “Не дамо светиње”, а поред зграде Центра безбједности су узвикивали “Полицијо, браћо мила, не слушајте више Мила”.

Литија је притекла у мирној и достојанственој атмосфери без инцидената.

Ни киша није спријечила неколико стотина Пивљана да се послије молебана у цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама придруже најбројнијој литији у тој општини коју предводи игуман Пивског манастира Јефтимије Шкулетић.

Он је рекао да је православни народ кроз историју увијек пролазио кроз искушења, као што пролази и сада, али је уз Божији благослов постајао све јачи.

“Иако би у другој прилици народ остао код куће због лошег времена, овога пута су ријешили да се прикључе литији што је још једно свједочанство да ће на крају побиједити”, рекао је игуман и позвао све да дођу сутра увече на Светосавску академију која ће у Плужинама бити одржана у Центру за културу.

Молитвене литије организују се у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана