Митрополија: Ђукановић води антицрквену кампању

Танјуг
Митрополија: Ђукановић води антицрквену кампању

ЦЕТИЊЕ - Митрополија црногорско-приморска Српске правиславне цркве оцијенила је данас да кандидат ДПС у другом кругу предсједничких избора и актуелни предсједник Мило Ђукановић води „отворену антицрквену кампању“ и позвала грађане да изађу на други круг предсједничких избора и покажу да је политика подјела превазиђена.

„Крајње нецивилизована реторика политичара који тражи нови, заправо трећи, мандат од грађана, уноси немир и зебњу међу свештенством и вјерницима, да би његова свађалачка политика могла вратити подјеле и дуготрајну кризу у црногорско друштво. Увјерени смо да је таква политика већ превазиђена, што ће грађани и потврдити на предстојећим изборима“, истиче се у саопштењу.

Каже се и да његови наступи као и „говори његових промотера“ Српску Православну Цркву и даље означавају као државног непријатеља, црквене обреде као назадну и превазиђену праксу, а додаје се, „очигледно је да и даље претендују да са државних позиција уређују унутрашње ствари Цркве“.

Истиче се да се то коси са државним Уставом и утврђеним добрим обичајима грађанског друштва.

Зато понављамо наш недавни позив вјерницима и другим људима добре воље, да изађу и на други круг предсједничких избора, искористе право и одговоре на обавезу коју им прописују Устав и начела демократског друштва, чувајући својим избором принципе одвојености и међусобног уважавања Државе и Цркве“, стоји у саопштењу Митрополије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана