Мистериозни дронови уочени изнад касарне у Книну

ГС
Foto: Слободна Далмација

КНИН - Дронови непознатог поријекла уочени су изнад касарне у Книну, а хрватско министарство одбране покренуло је истрагу.

Хрватски премијер рекао је да се „може спекулисати да ли је у питању страна држава или кријумчари мигрантима”.

„Дронови су уочени на ширем подручју Книна. На утврђивању околности тог догађаја ангажоване су сви дијелови система државне безбједности”, кратко су о мистериозним дроновима рекли из хрватског министарства одбране, преноси Индекс.

На том подручју у последњих седам дана на снази је забрана летења.

Појаву мистериозних дронова коментарисао је и хрватски премијер Андреј Пленковић.
“Знамо за то и све надлежне службе, прије свега министарство одбране, настоје да открију о чему се ради, прате ту ситуацију. Видјећемо. Откриће се. Можемо спекулисати је ли то дјеловање неке стране државе, јесу ли то кријумчари мигрантима, јесу ли то неки људи који се зезају и пуштају дронове. Кад се открије, онда ћемо вам рећи”, казао је Пленковић у хрватском Сабору.

Франко Видовић, предсједник саборског Одбора за одбрану каже да се, с обзиром на подручје снимања, „очито ради о дроновима које шаље неко ко не жели добро ни Хрватској ни грађанима Хрватске”.

Ситуација, сматра Видовић, није опасна, али ипак показује одређене ствари:

„Могу бити разноразни разлози снимања - од војног интереса до тога да поједине криминалне групе практично снимају путеве за шверц људи”, рекао је он за РТЛ.

Иван Селак, познати хрватски борбени пилот у пензији, рекао је за Индекс да је снимање војних објеката из ваздуха тешко спријечити, те да такве ситуације јесу забрињавајуће.

„То је једна врста шпијунаже. Постоје људи који нас не воле и који прикупљају податке шта има и шта постоји у касарни”, каже Иван Селак.

Према подацима хрватске агенције за цивилно ваздухопловство, у тој земљи постоји око 2.000 регистрованих беспилотних летјелица.

За снимање из ваздуха на територијама гдје су војни објекти, хрватско министарство одбране је Државној геодетској управи ове године дало 14 пута сагласност, прошле 11, а 2020. 26.

Снимање војних објеката иначе је строго забрањено, а само ријетке касарне се виде чак и на јавно доступним сателитским снимцима, па је книнска касарна тако избрисана са сервиса Гугл мапе, наводи Индекс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана