Нелегалне двије Ђукановићеве куће?

ГС
Нелегалне двије Ђукановићеве куће?

ПОДГОРИЦА - Двије куће бившег црногорског предсједника Мила Ђукановића у никшићком насељу Кочани подигнуте су супротно важећој планској документацији и то је неспорна чињеница, саопштено је јуче из Министарства просторног планирања Црне Горе за штампано издање подгоричког  листа “Дан”.

Из тог ресора, пише лист, кажу да је овај случај исполитизован па ће та тема о легалности спорних објеката бити поново актуелизована по доношењу нових планских докумената.

Из Министарства просторног планирања подсјећају да је Урбанистичко-грађевинска инспекција још 4. априла прошле године, када је на челу тог ресора била Ана Новаковић Ђуровић, донијела рјешење о рушењу Ђукановићевих објеката у Никшићу и то само два дана након што је у другом кругу изгубио у трци за предсједника државе у новом мандату, преноси “Дан”. 

Рјешењем инспектора Ђукановићу је био остављен рок од 20 дана да сам сруши објекте, уз упозорење да ће у супротном то урадити држава о његовом трошку.

Инспектор је тада наложио рушење објеката од којих један има 170, а други 89 метара квадратних, а као разлог за рушење наведено је што су ти објекти изграђени супротно важећем просторно-урбанистичком плану општине Никшић, јер се налазе у зони “Зелени заштићени појас”. Међутим, то није урађено из процедуралних разлога.

Из Министарства је за “Дан” речено да је спорни случај “Кочани” од великог интереса за јавност због политичке конотације коју та тема са собом носи.

- Министарство жели да о овом случају, као и о свим другим спорним случајевима, говори искључиво на бази чињеница, не упуштајући се у даљу политизацију, која је до сада била готово неизбјежна. У поступку пред Управним судом поступајући службеници изјаснили су се зашто није одлучено по уложеној жалби, већ се дошло у ситуацију да је странка у поступку поднијела тужбу због ћутања администрације те зашто у међувремену и даље нема одлуке од поступајућих овлашћених службеника министарства у односу на изјављену жалбу - навели су из поменутог министарства. 

Из ресора су још додали, да с обзиром да је поступак у току министарство не може излазити у јавност са даљим информацијама до коначне одлуке. 

- Међутим, оно што је неспорно јесте чињеница да су ови објекти подигнути супротно важећој планској документацији те да ће се тема о легалности спорних објеката у јавности поново актуелизовати по доношењу нових планских докумената - саопштило је Министарство просторног планирања, а пренио лист “Дан”. 

Пријављене као рушевине 

Мило Ђукановић је 2019. године у имовинском картону пријавио да у Никшићу посједује три парцеле од скоро 1.500 квадрата, а да на највећој од њих посједује двије приземне зграде, рушевине површине од 30 и 40 квадрата. Ипак, на снимцима се види да није ријеч о рушевинама већ о уређеним, функционалним објектима, знатно већим од пријављених.

Породично имање Ђукановића са три куће је, како се види на снимку, ограђено као цјелина, а објекти међусобно повезани бетонским стазама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана