Милионска утаја пореза у Хрватској, међу оптуженима и држављанин БиХ

Агенције
Милионска утаја пореза у Хрватској, међу оптуженима и држављанин БиХ

Загреб - УСКОК је подигао оптужницу против деветочлане групе коју терети да је на увозу луксузних аутомобила хрватску државу оштетила за више од 6,5 милиона куна неплаћеног пореза (око 900.000 евра).

Осам хрватских и један босанскохерцеговачки држављанин оптужени су након истраге за злочиначко удружење те утају пореза у саставу злочиначког удружења или помагања у том кривичном дјелу.

Хрватски медији наводе да је на челу оптужене групе хотелијер и менаџер из загребачке Дубраве Роберт Палић чији су сарадници половне луксузне BMW, Мерцедес и Порше аутомобиле претходно куповали од разних фирми, а затим фиктивно по увећаним цијенама продавали Палићевим фирмама.

УСКОК тврди да је оптужене повезао на подручју Хрватске и Чешке од почетка 2015. до јануара 2018. године ради “стцања неприпадне користи за себе и друге” трговином половних аутомобилима и неоснованим исказивањем претпореза и умањивањем ПДВ-а.

Издавањем невјеродостојних рачуна за 39 аутомобила и неоснованим исказивањем претпореза и умањењем обавезе уплата ПДВ-а буџет је наводно оштећен за више од 6,5 милиона куна.

Вођа групе је, осим тога, из буџета добио и 1,5 милиона куна поврата пореза, од чега је готово 650.000 куна прослиједио на рачун друге фирме чија га је одговорна особа подигла и дала првооптуженом.

Он је новац задржао “као заједничку корист с осталим окривљеницима”, док је његовој фирми незаконито прибављено 852.000 куна, тврди УСКОК.

У оптужници је предложено одузимање имовинске користи стечене инкриминираним кривичним дјелом од свих оптужених, док је за вођу групе предложено и проширено одузимање имовинске користи у износу од 8,7 милиона куна, саопштило је Државно тужилаштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана