Миле Кекин открио зашто је ушао у политику, коментарисао Пленковићеву побједу и Бернардићеву оставку

Г.С.
Миле Кекин открио зашто је ушао у политику, коментарисао Пленковићеву побједу и Бернардићеву оставку

Познато је да Миле Кекин, лидер бенда Хладно пиво, годинама пјевао о политици, но овај пут се, на изненађење многих, нашао на листи коалиције “Можемо”.

У разговору за klix.ba открио нам је зашто је ушао у политику, планира ли се тиме активно бавити и оставити музику са стране.

 

Коментарисао је Кекин и побједу ХДЗ-а те предсједника Хрватске демократске заједнице и премијера Хрватске Андреја Пленковића, као и оставку предсједника хрватске Социјалдемократске партије Давора Бернардића.

Откуд Миле Кекин у политици?

“Првенствено сам одлучио ући у политику јер се коначно појавила једна опција којој вјерујем. Ту опцију чине људи које познајем дуги низ година, који су активни дуги низ година у Загребу, а који су прије три године успјели ући у градску скупштину. Они су са своја четири мјеста направили чуда, нису се дали поткупити, направили су пуно добрих ствари за овај град, иако су били у мањини. У тренутку када су одлучили основати коалицију и кренути на парламентарне изборе позвали су ме да их подржим. Нисам имао разлога да не пристанем. Урадио сам то да им пружим медијску видљивост, јер ова странка нема новца, и то се изгледа исплатило”, појашњава Кекин.

Иако су први резултати показивали да Кекин улази у Сабор, на крају се то ипак није десило. Међутим, према садашњим резултатима, у Сабор је ушло седам људи с њихове листе, што Кекин сматра великим успјехом.

“Имамо седам мјеста у Сабору и све предиспозиције да постанемо још већа странка, озбиљна политичка опција”, каже Кекин.

Тешка срца коментарисао је и побједу ХДЗ-а, али и оставку Давора Бернардића коју сматра добрим рјешењем.

“С једне стране, надам се да ХДЗ неће морати коалирати с оном најцрњом опцијом која се у Хрватској појавила, односно с Мирославом Шкором. Не могу изустити да ми је драго да је ХДЗ добио изборе, али се надам да се неће десити тај најцрњи сценариј. С друге стране, мислим да СДП дуги низ година има кризу идентитета и да је можда ово сада први корак ка опоравку”, сматра Кекин.

На питање планира се у будућности активније бавити политиком, Кекин каже да је своју мисију испунио.

“Испунио сам своју мисију у смислу скретања пажње. Мислим на једну опцију која је нова, еколошки освијештена и лијева. Моја даљња политика, немам великих планова на том пољу. И даље ћу помагати људима, бити им подршка, нећу се измакнути. Заједно са супругом, која је међу оснивачицама нове љевице, ћу остати у игри и једва чекамо сљедећу годину и локалне изборе, када ћемо коначно, ја се надам, макнути Милана Бандића с власти”, поручује Кекин.

Сматра како се пуно тога може промијенити у тренутој политичкој ситуацији у Хрватској.

“Ово је борба против апатије и идеје да се ништа не може промијенти, што нам све вријеме тупе. Говоре нам да је парламентарна демократија најбоља ствар на свијету, а с друге стране нам говоре да се ништа не може промијенити. То нисам желио прихватити. Ми смо успјели у томе, од странке која је прије неколико мјесеци била статистичка погрешка, што се тиче могућности да освоји озбиљнији број мандата у Сабору, претворила се у једну озбиљну политичку опцију која ће расти, надам се, јер смо другачији од осталих. Апсолутно вјерујем да се пуно тога може промијенити, оптимистичан сам након ових избора”, признаје Кекин.

Његова предизборна пјесма “Сретни људи” у којој поручује “Шокиран сваки дан,како их није срам, кукање од тога мука ме. Огорчен засићен још један је ухапшен, ваљда већ десети, нико се не чуди”, освојила је за кратко вријеме велики број симпатија.

“Порука те пјесме је заправо бизарно глупа, али је треба константно понављати људима, јер им није јасно ако понављаш стално исту причу, да не можеш очекивати другачији резултат. Што би рекао Алберт Ајнштајн, морамо изаћи из тог кружног тока”, истиче.

На крају нисмо могли, а да га не питамо када се видимо у Сарајеву.

“То само госпођа корона зна. Ми договарамо концерте, па их отказујемо, надам се да ћемо се што прије видјети, то је све што засад могу рећи”, поручује Кекин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана