Милатовић: Србија највећи економски партнер Црне Горе, врло брзо идем у Београд

Танјуг
Милатовић: Србија највећи економски партнер Црне Горе, врло брзо идем у Београд

Новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић потврдио је да ће се 30. маја састати са високим званичницима у Бриселу, у својој првој званичној посјети од ступања на дужност, као и да ће веома брзо након тога посјетити Београд.

Он је нагласио да је Србија највећи економски партнер Црне Горе и да је добио усмени позив када је предсједник Србије Александар Вучић био на његовој инаугурацији.

- Добио сам бројне позиве, рекао сам да мислим да је важно и демократски смислено посјетити Београд врло брзо, након Брисела. Србија је наш највећи економски партнер, и добио сам усмени позив када је предсједник Србије Александар Вучић био на инаугурацији - рекао је вечерас Милатовић у Интервјуу РТЦГ.

Нови црногорски предсједник је изјавио да је у контексту спољне политике важно да Црна Гора задржи и додатно унапреди НАТО чланство, стави фокус на ЕУ и снажно унапреди сарадњу са земљама Западног Балкана.

- Присуство лидера свих земаља ЗБ на инаугурацији, подршка је промјенама чији сам носилац - саопштио је Милатовић.

Када је ријеч о Отвореном Балкану, он је мишљења да је приоритет Црне Горе регионална економска сарадња која се одвија у оквиру Берлинског процеса који веже економије Западног Балкана, и који веже регион за ЕУ.

- Али на крају, као економиста и политичар подржавам све остале иницијативе. ОБ има своје предности и ЦГ може као активни учесник тог процеса да да вриједност том процесу, под условом да је он стављен у фокус наших европских интеграција - рекао је Милатовић.

Он је најавио састанак 30. маја са министром спољних послова Европске уније Жозефом Борељом, и европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем који има циљ да пошаље снажну поруку да Црна Гора има политичку вољу да постане дио Европске уније.

- Ја ћу прво посетити Брисел и послати симболичну поруку да је европски пут Црне Горе приоритет свих приоритета за вријеме мог мандата. Разговараћу 30. маја са Борељом и Вархељијем, након чега идем у Молдавију на Самит европске политичке заједнице гдје ћу разговарати са председницом Европске комисије Урсулом Фор ден Лајен, али одржаћу састанке и са европским лидерима укључујући и француског предсједника Емануела Макрона - саопштио је Милатовић.

Он је рекао и да ће веома брзо посјетити и Вашингтон, и да се кроз честитку америчког предсједника Џозефа Бајдена може јасно видети посвећеност САД-а реформама у Црној Гори.

Милатовић је саопштио и да ће са своје позиције радити на помирењу друштва у Црној Гори, које је, како је нагласио, било жртва вјештачки формираних подјела.

Говорећи о информацији да дио општина у Црној Гори није прославио Дан независности, Милатовић је рекао да о тим стварима треба да суде грађани, и да свако треба да покаже одговоран став према држави и државним симболима.

Коментаришући приједлог посланице Нове српске демократије Јелене Божовић, која је казала да на путу ка помирењу Црне Горе треба преиспитати државне симболе, химну и заставу Милатовић је казао да сматра да су њени ставови резултат "начина на који су можда садашњи симболи доношени", и да је говорила у контексту недовољне инклузивности у Црној Гори при доношењу важних одлука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана