Милановићу је био потребан само један дан за први скандал

Агенције
Милановићу је био потребан само један дан за први скандал

Само дан након инаугурације предсједник Хрватске Зоран Милановић се нашао у првом скандалу свог мандата на Пантовчаку, пише Индекс.

Милановић је дан након инаугурације најавио да ће за савјетницу за образовање именовати контроверзну бившу дирекорку Агенције за одгој и образовање (АЗЗ) Јадранку Жарковић Печенковић, упркос томе што су медији данима прије тога тематизиовали низ њених проблематичних потеза на челу АЗОО-а.

Милановићев карактер није дозволио да се умјесто Жарковић именује неко ко нема таквих репова, па се сада нови предсједник налази у ситуацији да је његова савјетница једна од главних тема у јавности и то не у позитивном контексту.

Савјетница која је у директној супротности с обећањима у кампањи

Како подсјећа Индекс, Милановић је кампању водио с поруком “Нормално”, заговарајући прихватање различитости у хрватском друштву у којем сви треба да имају једнак третман те је у инаугурацијском говору истицао да мањине у РХ треба да се осјећају сигурно и подржано.

Милановић је прекјуче на Пантовчаку поручио да су ратови готови и да је данас обавеза и одговорност у томе да се ниједан грађанин Хрватске не осјећа уплашним, дискриминирсаним или на било који начин искљученим због чињенице да је - другачија или другачији.

“Кад кажем другачија, мислим и – слабија, малобројнија и то према више критеријума: родном, националном, социјалном, вјерском, сексуалном, радном, добном. То је патриотизам заснован на највишим вриједностима нашег Устава и ако хоћете пуке људскости, а не на митовима, прошлим траумама и предрасудама”, поручио је.

Имао је прилику да пошаље важну поруку, спектакуларно ју је упрскао

Нагласио је да будућност Хрватске зависи од, најпре, о квалитету школовања и о активној вјери у то да је знање кључ испуњенијег и успјешнијег живота.

Одлука ко ће га савјетовати на тему образовања је, с обзиром на мала предсједничка овлашћења, конкретна прилика да се јавно декларисане вриједности спроведу у пракси, односно у особи коју предсједник изабере да га савјетује. 

И састав политичког тима може бити порука, што се одлично видјело на примјерима прве владе канадског премијера Џастина Трудоа или финске владе коју предводе младе жене. Стога је Милановићева одлука да за савјетницу именује Јадранку Жарковић сигнал да нови предсједник неће живјети оно што проповиједа.

Катастрофални мандат Јадранке Жарковић на челу АЗОО-а

Према писању медија, Јадранка Жарковић је била психолошкиња у Класичној гимназији у коју су ишли Милановићеви синови те је у пријатељским односима с првом дамом Сањом Мусић Милановић. Ова анонимна психологиња је 2015. између више од десет кандидата изабрана за шефицу АЗОО-а, у тренутку док је министар образовања био Ведран Морнар, бивши декан ФЕР-а којег је Милановић довео у владу.

На челу АЗОО-а је провела четири године и није увела никакве спомена вриједне промјене, реформом школства се такође није значајно бавила, а о њој се протеклих дана негативно изразио низ људи из система науке и школства, попут Сњежане Корен с Филозофског факултета и Николе Бакете с Института за друштвена истраживања. Једини потез по којем је запамћена је кад је краткотрајно укинула Оскар знања за најбоље ученике, објашњавајући да за то нема новца.

Министарка образовања Блаженка Дивјак изјавила да “нема нешто добро рећи о Милановићевој савјетници за образовање”, а саборски заступник СДП-а Пеђа Грбин да се о Жарковић распитао и да “није срећан” њеним избором. “Ја је не бих именовао савјетницом”, констатирао је Грбин.

Савезништво са Жељком Маркић

Жарковић је првенствено чувала своју позицију на челу Агенције - преживјела је мандат министара Морнара, Шустара и Баришића те дочекала Блаженку Дивјак - и попуштала десно-клерикалним снагама: конференцију удружења У име обитељи на којој се ширила хомофобија је прогласила стручним усавршавањем, а с генералима договарала како ће се у школама учити о Домовинском рату. Истом оном чији крај Милановић проглашава у говорима.

Чак је о новинарским истраживањима недјељника Новости информисала Жељку Маркић, прослијеђујући њеном удружењу новинарске упите упућене АЗОО-у у вези конференције У име породице, писао је тај лист.

Јадранка Жарковић се недвојсмислено дубоко компромитовала на више нивоа те је њено именовање за савјетницу предсједника у супротности са свиме што је тај предсједник обећавао у кампањи.

Упркос свим приговорима изнесеним у јавности, Милановић се правио блесав када су га питали о Јадранки Жарковић прије два дана, пише Индекс.

Милановићева прва предсједничка лаж

У одговору на новинарско питање како коментарише постављање особе уз чији се рад вежу бројне замјерке, предсједник Милановић је казао: “Не знам на које замјерке мислите, али то су неистине ако мислимо на исту особу. Она је четири године водила Агенцију, има искуства и не припада нити једном клану. Неко други је очито хтио тај посао. Али нека не брину, ионако ја не одлучујем о великим стварима.”

Нови предсједник је утврдио да: 1. не зна за замјерке о којима бруји јавност, дакле живи у неком свом свијету маште и 2. то ионако није истина. Индекс закључује - то значи да је нови предсједник мандат почео - лагањем. И то да би бранио упитан кадровски избор до ком ником није стало осим њему и можда његовој супрузи.

Не чуди бијесна реакција Загреб Прајда који је Жарковић описао као “савезницом клерикалне деснице”, а Милановића да је овим именовањем показао да нас “чека још пет година лажи”.

Хоће ли и Милановић дати покровитељство скупу Жељке Маркић?

Милановић је у кампањи увјеравао јавност да се промијенио, што такође демантиује именовање Јадранке Жарковић за савјетницу.

Наиме, као премијер Милановић се више пута замјерио својим гласачима, а умиљавао десници, због чега је и губио реизборе, а сада понавља исто. Отуђио је ЛГБТ заједницу која му је сигурно дала своје гласове у већој мјери него Колинди Грабар-Китаровић, као и либерално-лијеви дио научне заједнице да би за савјетницу поставио особу која је ишла на руку Жељки Маркић и ширењу националистичке митологије о Домовинском рату.

Такође, бивша шефица АЗОО-а уопште није поштована у сектору образовања па је питање колико ће уопште моћи да буде ефикасна предсједничка савјетница. Поставља се и питање хоће ли предсједник Милановић давати покровитељство скуповима удружења У име породице, као што је то чинила његова претходница, али и Жарковић као дректорка АЗОО-а.

Грабар-Китаровић се извлачила на своје савјетнике, Милановић то не може

По мишљењу новоименоване Милановићеве савјетнице стручно је усавршавање слушати када се хомосексуалност ставља у исти контекст са зоофилијом, па ће бити занимљиво каквим ће новим спознајама почастити предсједник РХ ако буде учио под покровитељством своје савјетнице за образовање.

Но за разлику од своје претходнице Колинде Грабар-Китаровић, Милановић се не може извлачити на то да су му савјетници нешто погрешно рекли јер нови предсједник воли да се хвали да самостално одлучује.

Именовање Јадранке Жарковић савјетницом је одлука с којом ће морати да живи, одлука која је недвосмислено први скандал Милановићевог предсједничког мандата, закључује хрватски портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана