Милановић: Спреман сам за дијалог о БиХ с Турском и Србијом

Тањуг
Милановић: Спреман сам за дијалог о БиХ с Турском и Србијом

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић поново је изразио спремност да заједно с предсједницима Турске и Србије, Реџепа Тајипа Ердоана и Александра Вучића, покушају да с политичким представницима три конститутивна народа у БиХ, постигну одговор о превазилажењу кризе, која би се могла проширити на цијели регион, пише данас загребачки Вечерњи лист.

Из кабинета хрватског предсједника навели су да је за Хрватску кључно да се Хрватима у БиХ гарантује легитимна заступљеност у тијелима власти и да се престане с њиховим прегласавањем.

"Предсједник Милановић је у новембру прошле године предложио посредовање тројице предсједника - Хрватске, Србије и Турске - сматрајући да такав формат посредовања може помоћи договору између три конститутивна народа у Босни и Херцеговини - Хрвата, Срба и Бошњака", подсјетио је портпарол хрватског предсједника Никола Јелић.

Јелић је за загребачки дневник изјавио да Хрватска има уставну обавезу да брине о положају Хрвата у БиХ, као што јој је, како је навео, и стратешки интерес цјеловита и стабилна БиХ као држава три равноправна конститутивна народа.

Јелић је појаснио да иницијатива хрватског предсједника једино има за циљ да обезбиједни равноправност сународника у БиХ.

"Предсједник Милановић предлагао је посредовање тројице предсједника искључиво с циљем да се осигура равноправност сва три конститутивна народа у БиХ и њихова легитимна заступљеност у тијелима власти", рекао је Јелић.

Након сусрета предсједника Србије Александра Вучића и турског колеге Ердоана у недјељу у Анкари, гдје је било ријечи о овој теми, Јелић каже да је Милановићу драго да разговори заинтересованих страна иду у том смјеру и вјерује да такав формат посредовања има реалне изгледе за успјех.

"Ако је могуће договорити посредовање те врсте, предсједник Милановић ће учествовати , али при томе очекује и подршку Владе Хрватске", навео је Јелић у изјави за Вечерњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана